L'Hospital de Redosa tindrà més de 200 llits i serveis sociosanitaris
20 de juliol de 2005 a les 0:00L’Hospital de Redosa tindrà entre 180 i 200 llits per atenció hospitalària i 35 més per atenció sociosanitària -cures pal.liatives- i donarà servei a les poblacions de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac i, inicialment, Barberà. L’obertura del centre, que comptarà amb servei d'especialistes i salut mental, es realitzarà progressivament, primer amb serveis ambulatoris al més aviat possible i, posteriorment, l’hospitalització, amb el 2010 com data de termini màxim.
La consellera de Salut, Marina Geli, presentava ahir el Pla Sanitari del Vallès Occidental al Consell d’Alcaldes de la comarca que inclou, a més de l’hospital de Redosa, altres millores sanitàries a Cerdanyola per al període 2006-09 com la construcció de dos nous ambulatoris, "Uralita" i "Centre Direccional" -que seran també noves Àrees Bàsiques de Salut (ABS)-, l’ampliació del Centre d’Atenció Primària (CAP) Serraparera o la reforma del CAP II Cerdanyola-Ripollet.
L'Ajuntament de Cerdanyola, més que satisfet
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, ha volgut reconèixer avui la tasca feta per institucions i entitats cíviques "que han estat treballant durant anys" per a la consecució de l'hospital i també l'actitud del nou govern de la Generalitat "que ha reconegut les necessitats dels municipis" i ha presentat un mapa sanitari no solament amb projectes sanitaris sinó que també contempla terminis i previsions econòmiques.
Els responsables de la Mancomunitat, els alcaldes de Cerdanyola, Antoni Morral, Ripollet, Juan Parralejo, i Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, han coincidit avui en valorar molt positivament el Pla Sanitari del Vallès Occidental, destacant que suposa una inversió històrica per al nostre territori. El cost previst de l’hospital és de 66 milions d’euros i es construirà en 30.000 metres quadrats de Redosa cedits per la Mancomunitat Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac. Parralejo, actual president de la Mancomunitat, recorda que s’haurà d’ampliar la superfície actualment cedida de 15.000 metres quadrats, però que no hi haurà problemes per aconseguir-ho ja que l’ampliació es preveu en terrenys públics i no s'haurà de fer cap expropiació.
L’hospital, que gestionarà la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, inclourà serveis de mitja estada –cures pal.liatives, convalescència- i de llarga estada i integrarà atenció especialitzada de salut mental.
Per la seva banda, la regidora de Salut Pública de Cerdanyola, Montserrat Puig, s'ha congratulat perquè aquest anunci "dóna resposta" a les reivindicacions de la ciutat i d’altres municipis de rodalies que consideraven insuficient un hospital lleuger per a la zona i remarca també els canvis en atenció primària com a molt positius.
El cerdanyolenc Ignacio Barquín, membre de la Confederació d’Associacions de Veïns del Vallès, va participar ahir també en una reunió amb la consellera Geli. Barquín destaca que la valoració inicial del pla és positiva perquè s’assoleixen millores, però que encara s’ha d’estudiar amb més detall questions com els terminis per fer un balanç definitiu.
Governs Territorials de Salut, cogovern sanitari dels municipis
El Pla Sanitari del Vallès Occidental contempla la divisió en quatre sectors: Cerdanyola-Ripollet-Montcada (el 17’4 percent dels usuaris), Sabadell (36’3 percent dels usuaris), Terrassa (un 27’3 percent ) i Rubí-Sant Cugat (18’9 percent ). La consellera de Salut destaca que el ràpid creixement de la població a la comarca –que al 2015 superarà el milió d’habitants- i la falta de planificació d’anteriors governs han motivat uns dèficits assistencials que faran que fins al 2009 no s’estarà preparat per atendre la població actual.
La participació dels Ajuntaments a través dels Governs Territorials de Salut (GTS) que es crearan a la tardor és un dels objectius del pla que els alcaldes consideren més positius. L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, valora aquesta constitució com un pas qualitatiu que farà possible que els ajuntaments passin de ser subjectes reivindicatius a formar part de la taula de direcció i gestió dels serveis sanitaris que s'ofereixin en els seus territoris. Els alcaldes consideren que els GTS suposen l’oportunitat de cogovernar el territori en matèria sanitària i remarquen que això és un gran avantatge perquè els Ajuntaments coneixen millor les necessitats dels municipis.
Problemes detectats pels usuaris
El pla contempla la necessitat de reduir “desequilibris en accessibilitat respecte la resta de Catalunya” i destaca, entre els principals problemes destacats pels usuaris, les llistes d’espera per als especialistes i les intervencions quirúrgiques, els col.lapses als serveis d’urgències, l’accessibilitat a l’atenció primària o la salut mental, i l’atenció al transport sanitari, entre d’altres.
En aquest sentit, Geli anuncia que el concurs per adjudicar el servei de transport sanitari està a punt de convocar-se a l’igual que al mes de gener s’incrementarà l’oferta de rehabilitació primària, hospitalària i la considerada prioritària per la consellera, la domiciliària
L’aplicació del pla, amb un pressupost global de 242.017.268 euros per al conjunt de la comarca, serà en tres fases: pla de xoc –2005-06-, grans inversions –2006-09- i tancament del model –2009-15.