L'Hospital Taulí integra la realitat virtual en la rehabilitació de pacients amb dany cerebral
8 de juny de 2017 a les 10:05El Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital del Parc Taulí utilitza un programa de realitat virtual per a rehabilitació motora i cognitiva. Cada any s’atenen al Servei una mitjana d’uns 300 pacients afectats de dany cerebral a causa d'un ictus o d’altres malalties neurològiques.
Des del passat més de febrer el Servei de Medicina Física i Rehabilitació ha incorporat el sistema de Neuro-Rehabilitació RGS a les teràpies de pacients que han patit dany cerebral. Fonts de l'hospital de referència de Cerdanyola indiquen que es tracta d’un programa de realitat virtual que s’està implantant com a teràpia a molts centres, i que ajuda en la rehabilitació motora i cognitiva en els tractaments de neurorehabilitació, de manera personalitzada.
Des del Parc Taulí apunten que els darrers anys s’ha demostrat que les teràpies amb realitat virtual aporten millores en la rehabilitació dels pacients, superiors a la teràpia convencional de mobilitzacions.
Anualment, el Servei de Rehabilitació i Medicina Física atén una mitjana d’uns 300 pacients que han patit dany cerebral a causa d’un ictus o d’altres malalties neurològiques.
L’RGS és un sistema validat basat en l’aprenentatge i la plasticitat cerebral que, segons l'hospital, aporta els següents avantatges:
- Teràpia personalitzada adaptada a cada etapa del pacient, des de la fase aguda a la crònica, amb tècniques d’intel·ligència artificial que ofereix protocols de rehabilitació adaptats.
- Es pot realitzat tant amb el pacient assegut o dret per treballar l’equilibri i la coordinació del cos.
- Es treballa tant la part motora com cognitiva.
- Permet seleccionar diferents activitats, el temps de durada i la seva complexitat progressiva. Així mateix, no penalitza els errors del joc sinó que s’adapta a les característiques del pacient, sense que aquest rebi informació d’error,mitjançant canvis de velocitat i complexitat dels exercicis. És el que s’anomena monitoratge continu.
- Avaluació dels resultats mitjançant anàlisi-informe de la progressió del pacient.