L'impuls a la cultura popular del Cerdanyola Folc es consolida
3 de juny de 2013 a les 14:06Els sons de la gralla, la viola de roda, l’acordió, el sac de gemecs o el saltiri d’arquet han servit aquest cap de setmana per recordar, recuperar i normalitzar la cultura popular i tradicional en el II Aplec Cerdanyola Folc. Aquest era l’objectiu d’un festival que, en la seva segona edició, es consolida com a una cita atractiva per al públic cerdanyolenc i que ha implicat associacions, entitats, músics i ajuntament.
El Cerdanyola Folc agrada i es consolida. Així ha quedat ben clar aquest cap de setmana amb la bona acollida a totes les activitats organitzades a la plaça de Sant Ramon. Concerts, mostra d’instruments populars i artesanals, mostra d’entitats i, fins tot, estrenes de peces musicals dedicades a la ciutat de Cerdanyola han fet possible que la ciutadania gaudeixi de la música i la cultura popular.
Per obrir l’aplec, dissabte un concert amb un cartell de gran qualitat, La Musgaña, Kepa Junquera i Josep Maria Ribelles que no van decebre ningú. I diumenge, activitats durant tot el dia de caire cultural i popular que, segons el coordinador musical de l’esdeveniment, el propi Josep Maria Ribelles, han estat possibles gràcies a moltes complicitats. Segons Ribelles, el Cerdanyola Folc “neix i creix amb l’esforç de tothom” per sobre, fins i tot, de les limitacions econòmiques.
El públic que participava al Cerdanyola Folc podia conèixer de primera mà què és i com sona una viola de roda, una gralla o una cornamusa. Músics com Pello García, Guida Sellarès, Adrià Grandia o la Companyia Harmònica feien sonar aquests instruments. Enric Montsant, membre de la Companyia Harmònica, destacava el bon ambient creat entre els músics que també es transmetia al públic assistent.
Instruments mil·lenaris i artesanals
Els músics tocaven els instruments però els artesans, constructors, mostraven com es creen, amb molta paciència, moltes hores de dedicació i, en definitiva, molt d’esforç. Instruments mil·lenaris, com el saltiri d’arquet, i altres de més coneguts però amb peculiaritats força diferents, com els acordions diatònics, es podien veure i sentir a l’aplec. Martí Romero, constructor, i Amadeu Martorell, representant de la casa Beltuna de construcció d’acordions, ho explicaven.
El Cerdanyola Folc, però, també es convertia ahir en una mostra de les associacions de cultura popular de la ciutat. Castells, gegants i sardanistes, entre molts altres, es donaven cita a la plaça de Sant Ramon participant de la festa. Els Arriers de Cerdanyola també ho feien amb alguns dels seus cavalls per tal de fer una demostració de com ferrar-los i de con es llaurava antigament la terra. Jordi Garsaball, Arrier de Sant Antoni.
Crear un teixit mitjançant el qual la ciutadania pugui gaudir de la música i la cultura popular era un dels principals objectius del Cerdanyola Folc. I el festival s’ha acomiadat fins l’any vinent amb la satisfacció d’haver assolit, amb escreix, la fita marcada.