L'institut Banús treballa amb un centre escolar de Tindouf en diferents projectes educatius
15 de març de 2018 a les 13:59L'alumnat de 2n d'ESO del centre cerdanyolenc treballa amb el direcor del projecte, Josep Lluís Negreira, en la realització d'un documental, un vídeo i un llibre per intercanviar experiències, conèixer les condicions de vida dels adolescents d'aquí i d'allà i donar difusió a la causa saharauí.
Audios
15-03-2018 Entrevista Josep Lluís Negreira
L'institut Banús està treballant en un projecte amb l'institut Embarek Hbeila dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf amb la mediació de l'ONG Zaura. Ambdós centres educatius estan agermanats i en aquest primer curs, han decidit desenvolupar un projecte de treball consistent en diferents activitats agrupades sota el títol genèric de "Som família".
El cap d'estudis del centre cerdanyolenc i director del projecte, Josep Lluís Negreira, explica que la iniciativa s'emmarca dins del treball que el Banús realitza des de fa anys sobre l'educació en drets humans, un dels pilars del projecte educatiu de centre. Aquest curs van decidir ampliar la mira i treballar per la causa sahrauí i, amb la mediació de l'ONG Zaura, van poder connectar ràpidament i començar el projecte.
Un treball per mostrar els contrastos
El treball, que realitza l'alumnat de 2n d'ESO del centre, està estructurat en diferents activitats. La primera és la realització d'un documental on un grup de nois i noies es graven amb el mòbil per mostrar com és el seu dia a dia a Cerdanyola, els seus pensaments, les seves esperances i així poder contrastar com és la vida dels i les adolescents d'entre 13 i 14 anys d'aquí i d'allà.
Un cop fetes les gravacions es farà l'edició en vídeo que també està Una altra activitat és la realització d'un llibre amb els testimonis dels joves protagonistes on es recullin totes les seves inquietuds i pensaments.
D'altra banda, un grup de docents de l'institut Banús partirà el dia 23 de març cap a Tindouf per portar tot el material escolar recollit gràcies a una campanya feta al centre i amb l'objectiu de treballar amb el professorat de l'institut Embarek Hbeila en qüestions formatives i d'elaboració de projectes conjunts com un bloc d'actualització permanent i de revistes digitals per penjar material didàctic i dels alumnes.
Portar esperança en el futur
Negreira explica que de les converses que han mantingut fins ara amb la gent dels campaments s'entreveu l'escassa esperança que tenen en el futur i la seva gran ambició es poder sortir fora a estudiar.
Embarek Hbeila és un institut que s'ha fet i s'ha consolidat amb ajuda humanitària i el govern espanyol, per exemple, ha dotat al centre amb moltes pissarres blanques, però no ha donat retoladors, sinó guix. A partir d'aquí, indica el professor, "sobreviuen com poden, hi ha molta col·laboració, Zaura i altres entitats fan moltes coses", però recorda que "estan al desert del Sàhara" en la frontera entre el Marroc i Algèria on viuen 160 mil persones. "És dur i per això volem portar ajuda, esperança i sobretot difondre la situació del poble saharauí perquè és la manera que tenim per intentar canviar les coses".
Josep Lluís Negreira assegura que els 123 nois i noies de 2n d'ESO estan enstusiasmats amb el projecte. "estan molt engrescats, tothom vol participar i tothom té una tasca a fer". A més, remarca, "encara serà millor quan puguem entrar en contacte amb els nanos d'allà". Negreira assegura que té una "promoció espectacular, s'indignen, volen canviar el món i jo em deixo portar per ells".