L’Institut Gorgs apropa als seus alumnes i famílies a l'ús correcte de les xarxes socials
29 de gener de 2014 a les 14:01En el marc de la II trobada “Acompáñame en la red” que se celebra a l’Institut Gorgs de Cerdanyola, el coordinador de tecnologies de la informació i la comunicació i expert en internet, xarxes socials i menors, Jesús Pernas, oferirà una conferència a l’institut el proper divendres, 31 de gener, a partir de les 18h.
Humanitzar la xarxa es el títol d’aquesta conferència que pretén facilitar als joves i a les seves famílies unes recomanacions bàsiques per fer un ús correcte i segur de les eines digitals, però no des de la por sinó des de l’acompanyament i la prevenció.
Per a Jesús Pernas les xarxes socials la formem tots nosaltres i ens permeten “apropar-nos a allò que tenim lluny i allunyar-nos del que tenim a prop”. Però les xarxes socials són també un espai emocional en el que bolquem no el que fem sinó el que som, tota la nostra essència i això ens fa fràgils, sobretot el col·lectiu d’infants i joves que es troben en un moment de recerca d’espai social i desenvolupament i no disposen d’una experiència prèvia.
Jesús Pernas explica que va començar a treballar en el món de les xarxes socials ara fa 12 anys buscant pedòfils ja que li preocupava l’ús que podien fer els adults d’aquesta plataforma. Amb el pas del temps aquest risc, diu, continua prevalent però per als joves també suposen una amenaça ells mateixos, sobretot quan hi ha un conflicte. Parlem de l’assetjament a internet. Aquests són dos dels principals perills amb els que es poden trobar els infants i joves que fan servir les plataformes digitals.
“Els nens han conquerit els espais digitals sense nosaltres, sense la nostra experiència”, afegeix Pernas. Hi ha moltes propostes de formació, els Mossos fan una gran tasca i també altres col·lectius però sempre es fa, segons l’expert, des del no quan el que cal és acompanyar-los i fomentar espais en els que els pares puguin parlar obertament sobre aquests temes amb els seus fills, però sempre amb l’ordinador i l’smartphone apagat.
No es pot controlar internet
La repercussió digital que estem tenint en l’actualitat és absoluta i cal fer una reflexió de com està canviant això les nostres vides, afegeix Jesús Pernas. “És una eina que arriba a tot arreu, els joves han conquerit la globalització i tenen aquí un cúmul d’oportunitats”.
“Controlar internet és impossible”, segons Pernas, i el més adequat és acompanyar als nostres fills i no podem arribar a ells des de la por perquè així no hi ha formació. “Cal acompanyar-los però no per seure darrera, vigilant” perquè s’ha de respectar la seva intimitat. Per a l’especialista, “en el moment que conquerim l’espai emocional dels nostres fills, conquerim la resta d’espais”.
A més, cal confiar en l’instint dels infants i joves que gairebé sempre funciona quan reben una amenaça. Jesús Pernas explica que ell sempre els hi recomana que siguin ells mateixos, que no es facin passar per una persona diferent i que pensin que cada cosa que diguin al final es sabrà d’on ve i tindrà una repercussió que anirà més enllà un cop s’ha apagat l’ordinador o el mòbil.
La xerrada de Jesús Pernas tindrà lloc demà divendres, dia 31, a les 18h a l’Institut Gorgs.