Llegint Raspall amb les mans i els ulls
4 de juliol de 2014 a les 0:07L’Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC) ha presentat a la biblioteca ca n'Altimira de Cerdanyola el llibre El Retrat de l'avi, un text inèdit de Joana Raspall, editat al 2013 en motiu del centenari del naixement de l’escriptora. La principal característica del llibre és que té la particularitat d’integrar el Braille -codi de lectoescriptura de les persones cegues- i la lletra impresa en tinta en el mateix exemplar.
José Ángel Carrey, president de l'associació, explica que aquesta combinació d'escriptura en tinta i braille demostra que els dos llenguatges "poden coexistir i es poden fer llibres integradors", al temps que es fa un homenatge a una gran autora com Joana Raspall. Neus Salvat, vicepresidenta de l'entitat, explicava també que el llibre incorpora una portada en relleu amb una fotografia de Joana Raspall acompanyada del seu avi. Aquesta imatge presenta tres tipus de textures diferents i una descripció dels diferents detalls a la contraportada.
Carrey manifesta que aquesta iniciativa és una més de les actuacions que l'ACIC porta 22 anys impulsant per reivindicar polítiques d'integració però també conscienciació social per a aquesta integració. L’ACIC vol, així enfortir el compromís amb l’accés a la cultura dels invidents i ser un agent actiu en la cultura d’aquest país.
El Retrat de l'avi és un relat inèdit format per diversos escrits de Joana Raspall rememorant la seva infantesa al costat del seu avi i tot l'aprenentatge que se'n deriva d'aquesta relació. Els textos han estat cedits per la família de l'autora, que va morir l'any passat ja centenària i a qui enguany s'ha dedicat la marató de lectura de Sant Jordi de Cerdanyola.
L’escriptor cec i amic personal de la Joana Raspall, Agustí Vilar, destacava la figura de l'autora com una gran "creadora de lectors" entre el públic infantil. Vilar remarca que Raspall era perseguida pels editors per publicar la seva obra "perquè són llibres que arrelen a l'escola" i manifesta que la literatura de Raspall ha aconseguit crear un "imaginari que és un referent pel al lector infantil i s'ha convertit en tradició com el Patufet o Cavall Fort. Vilar explica gràficament que mentre autors consagrats de la literatura catalana venen 3.000 llibres, Raspall venia desenes de milers.
L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, rebia un ejemplar del llibre de mans dels responsables de l'ACIC. Carmona remarca que activitats com la presentació del llibre visibilitzen en positiu les activitats integradotes de les persones invidents, al temps que també destacava l'homenatge a Joana Raspall com un fet important. L'alcaldessa també remarcava que la presentació del llibre es feia en la biblioteca ca n'Altimira però que pròximament es podran fer aquestes activitats en unes instal.lacions millors a la Biblioteca Central que s'està construint a l'edifici Altis.
L'acte finalitzava amb una lectura del llibre a càrrec de dues persones cegues i una altra amb visió, a quatre mans, dos ulls i tres veus, combinant la lectura en braille i tinta.