Lliçó d'història de Josep Maria Solè i Sabaté per obrir una nova edició del Cafè amb lletres
18 de setembre de 2009 a les 0:00
Solé i Sabaté va destacar la importància de continuar celebrant la Diada Nacional de l'Onze de setembre per tal de de recordar a les persones que van donar la vida per Catalunya
L’historiador Josep Maria Solé i Sabaté obria ahir una nova edició del programa Cafè amb lletres amb una conferència entorn a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya sota el títol “La reivindicació permanent: l’11 de setembre”. Aquesta etapa del Cafè amb lletres té com a novetat el canvi d’ubicació de l’activitat que ara es realitza al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) Can Domènech.
Per a Solé i Sabaté, l’11 de setembre és el termòmetre de la situació del nostre país i un acte reivindicatiu necessari, malgrat el temps passat. Segons Solé, és important mantenir aquesta data en record de les persones que van morir l’11 de setembre de 1714. En cas contrari, segons indica seria com tornar-los a matar.
Després de fer un repàs històric al voltant de la figura d’en Rafel Casanovas i de la celebració de l’11 de setembre, va destacar que la catalanofòbia no és un fet nou dels nostres dies i la voluntat de l’estat espanyol de crear un imperi ideològic i espiritual, mentre Catalunya reinvindicava democràcia, modernitat, indústria i un paper diferent de l’exèrcit.
La situació en que es troba l’Estatut després de tres anys de la seva aprovació, explicarà l’actuació que es farà el proper 11 de setembre i que aquesta permanent reinvindicació catalana no tingui límit
Finalment, Solé i Sabaté va reinvindicar no canviar el format de la celebració de l’11 de Setembre, malgrat la voluntat dels partits polítics de fer-ho, ja que considera aquest acte una expressió popular, nascuda al poble i per al poble.
La propera sessió del Cafè amb lletres tindrà de protagonistes les germanes Francesca i Lluïsa Forrellad el proper 8 d’octubre.