Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Llibres per explicar als infants l’adopció internacional
Llibres per explicar als infants l’adopció internacional

Llibres per explicar als infants l’adopció internacional

22 de setembre de 2005 a les 0:00

La nostra societat és cada vegada més un  conglomerat de persones de cultures i orígens diversos. La immigració és un fenomen que està a l’ordre del dia, junt amb l’adopció internacional. Cada vegada són més les persones que opten per afillar infants vinguts de diversos punts del món. Aquest va ser el cas de la Marta Perdigó, qui va decidir junt amb la seva parella adoptar uns bessons etíops. Ja tenia un fill biològic, en Gerard, i calia explicar-li que la família augmentava. La solució que s’empescà fou preparar un conte, amb uns textos i unes il·lustracions molt senzilles i entenedores a través de les quals el petit Gerard, un menut de pocs mesos, pogué entendre que els seus pares marxarien 3 setmanes a buscar els nous germans i que la família creixeria de cop.

Marta Perdigó va creure interessant publicar el conte. En no trobar cap editorial interessada, n’assumí l’edició. I nasqué la col·lecció “La família creix”, amb quatre títols: Viatge a la Xina, Viatge a Etiòpia, Viatge a Rússia i Viatge al Nepal, editats en català i castellà. El viatge d’Etiòpia explica l’experiència de l’autora mentre que els altres títols relaten les vivències de famílies que compartiren la seva història amb Marta Perdigó. Una web, www.kalkidan.com recull l’experiència i obre les portes perquè noves famílies participin a la inciativa. Els llibres van adreçats a les famílies però també als infants escolaritzats, com un sistema vàlid per treballar la diversitat cada vegada més present en la nostra societat. Per això la Marta ofereix la possibilitat de passar per les escoles i explicar els contes als menuts. L’autoedició i distribució únicament en llibreries que connecten amb l’autora – editora fa que els costos que genera la distribució comercial, molt alts, es dediquin a l’ONG ADIA, Associació per al Desenvolupament de la Infància a Àfrica. És per això que Marta Perdigó lliurà a la representant d’ADIA, Victòria Draper, un primer taló de 1.000 euros que serviran perquè l’ONG, amb forta presència de cerdanyolencs, pugui tirar endavant les seves accions a la regió de Tigray, Etiòpia

Treballar per alimentar infants etíops

ADIA treballa des de la seva fundació, l’any 1998, en programes destinats a alimentar infants de les ciutats de Wukro, Agulae i Neguesh, de la regió del Tigray, a Etiòpia. L’ONG, que ha estat declarada aquest any d’utilitat pública, treballa amb contraparts locals. La feina la centralitzen en els centres de salut, equipaments que en alguns casos han hagut de consolidar perquè puguin complir la seva tasca. Les dades estadístiques d’Etiòpia, un dels països més pobres del món, són colpidores. L’esperança de vida està en 45 anys, l’alfabetització arriba a un 35,5 percent de la població (45 percent homes i només el 23 percent de les dones), només un 25 percent de la població té accés a l’aigua potable, l’assistència mèdica la rep un 55 percent de la població i la mortalitat infantil està per damunt del 10 percent . La prioritat d’ADIA és atendre la població infantil desnodrida, que ha perdut gran part del seu pes. Actualment atenen 460 infants, garantint-los tres menjades al dia. L’alimentació i la higiene ajuda a combatre malalties com els transtrorns gastrointestinals, tuberculosi, Sida, malària i tracoma. ADIA ha iniciat un programa de microcrèdits adreçats a les dones perquè puguin sortir de la més absoluta pobresa. Aquesta pràctica permet albirar el canvi en una societat on només els homes fan de pagesos. Molts treballen fora o han mort a les guerres que assoten la regió, raó per la qual les dones han de dinamitzar l’economia, tot i els prejudicis culturals.

Compartir amb tothom els valors del país

El regidor d’immigració, Alfons Escoda, va constatar com l’arribada de nous ciutadans al nostre país està canviant la fesomia de la nostra societat. És una realitat que fa créixer la nostra societat, però al mateix temps genera moltes pors i angoixes entre alguns ciutadans, com a conseqüència del desconeixement dels nouvinguts, la seva cultura i les seves tradicions. Hi ha una temença generalitzada per la pèrdua d’identitat del país. Davant d’això, Escoda creu que cal compartir amb els nous ciutadans els valors de que ens defineixen com a poble. És d’aquesta manera que la nostra societat reeixirà. Una manera de potenciar la normalització és a través de les adopcions internacionals, donat que la família on arriba un infant de qualsevol lloc del món amb trets diferents dels nostres, acceptarà sense problemes la diferència.

La família creix a Cerdanyola

Els llibres de la col·lecció La família creix, editats en català i castellà, es trobem a la llibreria local l'Aranya, del carrer de Santa Anna. També es poden comprar en línia a la plana web de kalkidan.