Lliçons que salven vides
30 d'octubre de 2014 a les 13:10"Les teves mans poden salvar la vida d'una persona estimada". Amb aquest lema es realitzava la setmana passada una sessió de formació en l'ús dels Desfibriladors Externs Automàtics (DEA) al centre cívic Banús dins del programa Cerdanyola, ciutat cardioprotegida i amb la participació de la Plataforma Cerdanyola 2000. L'alcaldessa de Cerdanyola indica que l'any vinent s'augmentarà l'extensió d'aquests aparells, dels quals s'estan instal.lant ara 13 fixos en diferents equipaments de la ciutat i dos mòbils en vehicles de la policia local.
L'aturada cardíaca és responsable de més de 350.000 morts a l'any fora dels hospitals a Europa. Aquesta xifra, que a Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir prop de 10 morts cada dia, multiplica per 5 les morts produïdes per accident de trànsit.
L’aturada cardíaca esdevé molt sovint de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d'ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac i, si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts i, en cas de recuperació, aquesta pot donar-se amb presència de seqüeles greus i invalidants.
Si els testimonis presencials d'una aturada cardiorespiratòria realitzen una sèrie d’accions encadenades, denominades “Cadena de la Supervivència”, aquesta supervivència podria incrementar-se entre 2 i 3 vegades. Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en gairebé 1 de cada 5 persones que pateixen una aturada fora de l'hospital.
El doctor Javier Martínez, metge del CAP Serraperera, indica que 8 de cada 10 parades cardiorespiratòries es produeixen fora d'un hospital, però el 71% de la gent reconeix que no sap fer les maniobres de recuperació. El doctor creu que amb una formació bàsica es podrien salvar 4 de cada 10 morts per aquesta causa.
Ciutat cardioprotegida
Aconseguir que aquestes xifres canviïn és l'objectiu del programa Cerdanyola ciutat cardioprotegida, un projecte en què es va començar a treballar en desembre de 2013 des de Protecció Civil recollint una petició de la plataforma veïnal Cerdanyola 2000, i que ara ultima la fase d'instal.lació dels 13 primers DEA fixos a l’Ajuntament; Àrea Social; Policia Local; equipaments esportius de Can Xarau, Montflorit, La Bòbila i Les Fontetes; Ateneu de Cultura i cinc centres cívics; a més de dos aparells mòbils a vehicles de la Policia Local. L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, indica que l'any vinent es viurà una nova etapa del desplegament del programa de protecció cardiorespiratòria. En concret està previst que els DEA d'aquesta segona etapa s'instal.lin a la Biblioteca Central, els Mercats Municipals i diferents espais a la via pública.
Les quatre anelles o baules de la Cadena de la Supervivència són el reconeixement precoç i l'alerta ràpida dels serveis d'emergències –alertar-, seguit de l'inici immediat de maniobres de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP) –mantenir-, la desfibril·lació precoç recuperar-, i per últim, el suport cardiovascular avançat administrat en el més curt termini possible –estabilitzar-. Les dues primeres anelles, les d'alertar i mantenir, que constitueixen el Suport Vital Bàsic (SVB), haurien de ser conegudes per tota la població.
En aquest sentit, el doctor Martínez indica que l'ús dels DEA que s'estan instal.lant a diversos equipaments de Cerdanyola és molt senzill i no presenta cap risc per la persona que els faci servir. Les descàrregues del desfibril.lador s'han d'alternar amb maniobres de compressió toràcica i ventilacions respiratòries -30 compressions per cada dues ventilacions- que el doctor indica que s'han de fer en parella perquè requereixen constància i un ritme regular, però són cansades.
Urgències al Taulí i genèrics
D'altra banda, els col.lectius en defensa de les Urgències de l'Hospital Taulí de Sabadell -centre de referència per a Cerdanyola- van repartir al centre cívic Banús un full informatiu reclamant un servei d'urgències digne. Els col.lectius consideren que aquest servei és dels "pitjors de catalunya" pel col.lase de les Urgències, el sistema de l'atenció primària i la manca de recursos. Segons aquest full informatiu, cada dia entren a Urgències del Taulí unes 400 persones, de les quals una cinquantena necessitaria hospitalització, però això no és possible en un centre que "va tancar 150 llits degut a les retallades".
Per la seva banda, la Unitat de Gestió d'Atenció Primària de Cerdanyola i la Plataforma de defensa de la sanitat pública de Cerdanyola-Ripollet organitzen una xerrada sobre l'eficàcia dels medicaments genèrics dimecres, dia 22, a les 19 hores, a l'Ateneu de Cultura. Els ponents seran la doctora Zully Esther Drakeford i el doctor Luis Martinez, amb dós, residents de quart any a l'EAP Serraperera.