Lliurament dels premis literaris amanit amb música i poesia
8 de maig de 2015 a les 13:18L'Espai Enric Granados de la Biblioteca Central acollia ahir el lliurament dels premis literaris de la ciutat, que organitzen conjuntament L'Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Audios
08-05-2015 Azucena Moya
08-05-2015 F. Javier Castrillo
08-05-2015 Glòria Coll
08-05-2015 Sònia Parella
Un capvespre de felicitacions, agraïments i homenatges salpebrat amb música i teatre es va viure ahir a la Biblioteca Central durant el lliurament dels premis literaris de la ciutat, organitzats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Ajuntament de Cerdanyola. Felicitacions per als guanyadors dels premis, agraïments per als organitzadors i el jurat i homenatges per a l'artista Ovidi Montllor als 20 anys de la seva mort i el poeta Francesc Garriga, recentment traspassat, en un acte emotiu i càlid.
Els guardonats
L'home del barret, d'Azucena Moya, va ser l'obra guanyadora de la VI edició del Premi de Narrativa Breu Caterina Albert. L'autora és una jove "amb inquietuds literàries" qui va donar les gràcies per potenciar la cultura des de l'ajuntament i la universitat.
Desescombro, de Francisco Javier Castrillo, es va endur el XXXII premi Divendres Culturals de poesia. L'autor palentí va declarar sentir un plaer especial perquè serà la seva primera obra publicada. A més, confessa que quan va enviar l'original es va mostrar escèptic pel fet de ser uns premis on la llengua catalana és protagonista i la seva poesia estava escrita en castellà. Premiant la seva obra, va comprovar que a Cerdanyola "oneja la bandera de la poesia, independentment de la llengua en la que estigui escrita". Per això va donar les gràcies per "donar suport a la pluralitat".
Territori inhabitable, de Glòria Coll, va ser l'obra guanyadora del XX Premi de poesia Miquel Martí i Pol. Va recollir el guardó la seva mare, Josefina Domingo, qui va destacar que tot i haver guanyat altres premis, aquest era especial perquè li permetria editar l'obra.
Baraka: la força d'un destí, de Sònia Parella, va obtenir el guardó del XXI Premi de Novel·la Memorial Pere Calders. Parella, professora de Sociologia de la UAB, va voler fer un reconeixement especial al protagonista de la seva novel·la: un amic marroquí que com tants joves va arribar un dia sol a Barcelona i és que la novel·la està basada en la seva vida. L'autora explica que hi ha molts objectius en la seva obra: trencar amb la imatge estereotipada dels joves marroquins, donar a conèixer la diversitat cultural del Marroc, que la novel·la resultés creïble i no fos paternalista, novel·lar un referent de masculinitat i establir un pont lingüístic entre els protagonistes.
Potenciar la cultura
La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, indica que els premis literaris van més enllà dels cicles polítics perquè les coses "que es fan bé sobreviuen i això és bo perquè la cultura és el que importa". Montiel recorda que els premis literaris s'inclouen dins del Pla Director de Foment de la Lectura que es va posar en marxa durant la celebració de Sant Jordi. L'objectiu "és perpetuar el que s'ha fet en aquest camp", però també "fer coses noves i fer activitats perquè puguin arribar al món de la lectura persones alienes a aquest món" així com arribar a les xifres de lectura dels països nòrdics.
Per la seva banda, el vicerector de Relacions Institucionals i Territori, Manel Sabés, destaca la relació "de parella de fet" de la Universitat Autònoma i l'Ajuntament durant molts anys i que d'aquí han nascut molts projectes, com els Premis Literaris. Sabés remarca que la UAB "mai ha volgut abandonar la transferència social i cultural" perquè, segons recalca "els edificis acaben caient, però sempre quedarà la cultura".
L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, destaca que és un dels actes més macos que es fan a la ciutat en format petit i indica que "és un luxe fer-lo a la nova biblioteca, plena de llibres". També agraïa a la UAB la seva col·laboració i el fet que fos una universitat cada vegada més ciutadana. Carmona afegeix que s'han superat uns anys dificultosos entre ambdues institucions per arribar ara a tenir unes relacions "excel·lents". Destaca que en un moment econòmic dur, van decidir no deixar aquest acte de costat perquè "l'accès a la cultura, és una aposta per una ciutat més igualitària i cohesionada".
L'acte de lliurament dels premis va servir també per homenatjar a Ovidi Montllor i Francesc Garriga a través de la lectura de fragments de les seves obres amb la interpretació de l'Aula de Teatre i la música de l'Orquestra de Cambra de la UAB amb un quartet de corda.