Lliures o morts, els herois oblidats de 1714
9 d'abril de 2013 a les 14:041714 és una data marcada a foc en la història de Catalunya. I és una data ben present enmig del procés sobiranista que viu el país. La literatura també ha mirat cap aquesta efemèride i als llibres estríctament històrics se'ls afegeix la novel.la històrica, com la trilogia d'Alfred Bosch, el supervendes 'Victus' d'Albert Sánchez Piñol o 'Lliures o morts', novel.la que presentaven ahir al MAC-Can Domènech David de Montserrat i Jaume Clotet en una xerrada organitzada pel Centre Cultural L'Alzina.
Lliures o morts relata la història d'Ermengol Amill (1665-1732) que, durant la guerra de Successió, va lluitar a les comarques del Maresme, Osona, Moianès, Lluçanès, els dos Vallès, el Llobregat, el Bages, i al setge de Barcelona. Amill abandona el seu Pallars natal i es converteix involuntàriament en fuseller de muntanya durant un conflicte europeu amb una Catalunya que esdevé peça clau en un immens joc d’interessos per definir el futur d'Europa. Com molts altres, Amill és un heroi oblidat sense el reconeixement que assolirien figures com el general Villarroel o el sobredimensionat Rafael de Casanova; un heroi que acaba comandant un dels més importants exèrcits de “miquelets” en la lluita contra Felip V arribant al grau de coronel.
David de Montserrat, un dels autors, destaca que Lliures o morts és una novel.la amb vocació comercial -de fet haurien volgut fer una pel.lícula d'alt pressupost seguint exemples com Braveheart o Michael Collins-, però amb una documentació històrica exhaustiva que ha comptat amb l'assessorament d'historiadors com Francesc Xavier Hernández, Agustí Alcoberro o Albert Garcia. De Montserrat garanteix que els lectors de la novel.la coneixeran tot el que s'ha de saber sobre la guerra de Successió i quin va ser l'impacte d'un conflicte en què els aliats van deixar sola Catalunya davant l'exèrcit de les dues corones format per les potències europees de França i Espanya.
L'autor indica que van triar el personatge real d'Ermengol d'Amill perquè va ser un home "que va perdre la guerra, però no va ser vençut". De Montserrat afirma que era el personatge perfecte per llençar el missatge "d'aquí estem" perquè va seguir lluitant contra els Borbònics tot i haver de marxar a l'exili.
Jaume Clotet, coautor de Lliures o morts, remarca tot el que va perdre Catalunya al caure derrotada en la guerra de Sucessió -tot i que els aliats de Catalunya van guanyar un conflicte en què Felip V va cedir molt, però no va voler cedir Catalunya-. L'aplicació del Decret de Nova Planta va desmantellar les institucions polítiques del país, des de la Generalitat als municipis, que tenien una estructura molt diferent a l'actual, hereva de la implantada per Felip V, i va començar a substituir la llengua catalana per la castellana a través del sistema judicial i de l'església.
Contràriament a moltes informacions que s'estan publicant ara Clotet insisteix en què la guerra de Successió es produeix en un moment en què Catalunya té estructures d'estat, com considera que demostra el fet que tenia ambaixadors a diversos països europeus o que el rei per poder ser-ho dels catalans, havia de ser acceptat per les institucions catalanes que eren sobiranes.
Amb el llibre s'adjunta una reproducció de la bandera negra de la Fortalesa de Cardona amb el lema Viurem lliures o morirem on va capitular Amill el 18 de setembre de 1714, una setmana després de finalitzar el setge de Barcelona.