Lluís Recoder (CiU): "Hi ha riscos, però el més arriscat és quedar-nos com estem"
19 de novembre de 2012 a les 0:00L'actual conseller de Territori i Sostenibilitat defensava el camí cap a l'estat propi divendres en un sopar-col·loqui organitzat per CiU de Bellaterra a l'Hotel Campus.
La manca de respecte a la voluntat del poble de Catalunya, la incapacitat d'autogovern, el dèficit fiscal que no té cap mena de resposta positiva per part de l'estat, la crisi econòmica i la manca d'inversió en infrastructures són algunes de les raons que han accelerat el cansament de la societat catalana vers el model d’estat actual i que va portar a sortir al carrer un milió i mig de persones l'11 de setembre passat. Aixi ho afirma, l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, qui participava divendres en un sopar-col·loqui a l'Hotel Campus, organitzat per CiU de Bellaterra.
Lluís Recoder, número 8 a la llista de CiU per Barcelona, explica que a Catalunya hi ha una sensació de cansament en amplis sectors de la ciutadania i això podia haver tingut una traducció política o no, però finalment l'ha tingut perquè, segons indica, ”hi ha hagut un president que tot i veient els riscos d'allò que demana el poble, sap que sense cap mena de dubte el més arriscat és quedar-nos tal com estem condemnats a perdre oportunitats i instruments per construir el nostre futur".
Recoder assegura que aquesta situació és el que els ha portat a assumir la reivindicació del poble de Catalunya transformant-la en una reivindicació política. A més, remarca que després de no haver pogut aconseguir el pacte fiscal pensen que ha de ser la ciutadania qui parli i digui com vol el seu futur".
El dirigent convergent explica que si els toca liderar el procés cap a l'estat propi ho faran a la seva manera i per aquest motiu recalca que "cal obtenir un bon resultat el 25N". Segons indica, Catalunya està tenint un ampli ressò als mitjans de comunicació internacionals i que encara serà més gran el proper diumenge. "Ens observen, ens vigilen i es fixaran sobretot si Artur Mas sortirà reforçat o tocat d'aquesta comtesa electoral".
Recoder manifesta que intentaran fer el referèndum "des de la legalitat espanyola". El conseller en funcions comenta que tenen en tramitació una llei de consultes al Parlament "que ens servirà per fer-la, buscarem la legalitat internacional, a la nostra manera, i aviso davant de decepcions".
Lluís Recoder destaca que CiU sempre han estat "gent constructiva, no ens agrada trencar coses". Per això, tot i aspirar a assolir la majoria absoluta, afirma que si no s'aconsegueix "ens haurem de posar d'acord amb algú i intentarem que ens influeixi el menys possible".
El candidat de CiU diu que en aquesta campanya electoral està percebent dues coses: que hi ha una part de la ciutadania molt il·lusionada amb el procés que ens pot portar a un estat propi i una altra part dubtosa i desconcertada. Lluís Recoder diu que a aquesta part de la ciutadania li han de donar la tranquil·litat que si el procés el lidera CiU serà “amb força, de forma integradora, inclusiva, tranquil·la i sense trencar res que s’hagi de mantenir". En definitiva, explica, "donar tranquil·litat davant aquests inputs que arriben de posar la por al cos, jugant a la caricatura i a l'esperpent”.
Reptes de la comarca en matèria d'infrastructures
L'actual conseller de Territori i Sostenibilitat diu que la comarca del Vallès Occidental té molts reptes en matèria d'infrastructures, sobretot pel que fa a inversions en la xarxa de rodalies de Renfe, ja que, segons destaca, en aquests moments l'estat ha executat només el 7,8% del 4 mil milions d'euros que s'havien d'invertir quan es va traspassar la competència a la Generalitat. En canvi, es felicita perquè s'ha pogut començar les obres de l'ampliació de les linies dels FFG de Sabadell i Terrassa.
També enumera obres que a hores d'ara "estan empantanegades" com el 4t cinturó o el viaducte de Castellbisbal que ha de servir per unir la B-30 amb l'AP-2. Sobre el túnel d'Horta indica que topa amb dues dificultats: la financera i la manca d'acord i conformitat per part de l'ajuntament de Barcelona per tal de poder enllaçar el túnel, viari o ferroviari, amb la part alta de la ciutat.
D'altra banda, sobre l'abocador de Can Planas, creu que els informes encarregats pel Consorci del Centre Direccional determinaran el que s'ha de fer.
Recoder afirma que l'estat "no inverteix a Catalunya i es va gastant els diners en altres territoris de l’estat perquè Catalunya és un racó i una perifèria". Per això, diu, "hem donat un salt endavant i el que volem és el poder gestionar els nostres propis recursos, tenir les competències i utilitzar-les com millor decideixin els ciutadans de Catalunya.
Després de l'exposició de Lluís Recoder hi va haver un torn de paraules, l'acte el va tancar la presidenta de CDC a Bellaterra, Montserrat Corominas.