Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’obra d’Ismael Smith es podrà descobrir al 'Fons Ocult' del Museu
L’obra d’Ismael Smith es podrà descobrir al 'Fons Ocult' del Museu

L’obra d’Ismael Smith es podrà descobrir al 'Fons Ocult' del Museu

17 de gener de 2006 a les 0:00

La regidoria de Cultura, a través del Servei de Patrimoni Cultural, han posat en marxa una nova proposta amb la finalitat de donar a conèixer els fons del Museu de la ciutat. Batejada amb el nom de Fons Ocult, es presenta amb un recull d’obres signades pel polifacètic artista Ismael Smith, vinculat a la colònia d’artistes que estiuejaven a la ciutat a finals del segle XIX, principis del XX. Una vinculació que no només era d’amistat amb personatges com Enric Granados sinó que també va produir obres d’art pensades per activitats dutes a terme a la ciutat, com és el cas dels treballs vinculats amb el Gran Casino.

La tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Consol Pla, presentava divendres passat la primera exposició del Fons Ocult a les dependències del Museu de Ca n’Ortadó. És allà on s’ha ubicat la vitrina que acollirà les exposicions que s’aniran renovant cada dos mesos i que permetran visualitzar les donacions, cessions i adquisicions d’obres d’art que faci l’Ajuntament.

La regidora destacava també l’edició del Programa Anual d’Activitats, en la qual es recullen les activitats previstes enguany al poblat de Ca n’Oliver, al Museu de Ca n’Ortadó i a altres espais de la ciutat. És el segon any que es publica la guia amb un notable èxit entre la ciutadania perquè permet al públic potencial conèixer quines activitats s’han planificat i organitzar la seva participació.

La presentació ha comptat amb la participació de Josep Maria Romero, tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament. Romero destacava que les peces que integren la mostra Fons Ocult permeten constatar la vinculació d’Ismael Smith amb Cerdanyola. Ismael Smith formava part de la colònia d’estiuejants que van visitar Cerdanyola entre finals del segle XIX i principis del XX. Romero explica que aquests lligams van tenir plasmació en obres vinculades als edificis d’Uralita, per l’amistat que unia Smith amb Roviralta, el propietari, o d’altres projectes, recentment descoberts, com un projecte de monument a Enric Granados, actualment al MNAC, que mai no es va construir.

Ismael Smith era d’una família benestant. Va tenir molt de suport en la seva activitat com artista, de personatges com Eugeni d’Ors. Marxarà a Estats Units d’Amèrica on abandonarà progressivament la tasca artística per dedicar-se a investigar la curació del càncer. Morirà ingressat en un psiquiàtric de Nova York, sent progressivament oblidat a Catalunya.
No serà fins els setantes-vuitantes, quan se’l reivindica de bell nou. Davant de l’embranzida d’aquesta recuperació, amb activitats com la jornada d’estudi duta a terme a Caldes o les exposicions de Cerdanyola, Josep Maria Romero creu necessària una retrospectiva de l’artista, recollint la diversitat de la seves obres feta amb diverses tècniques. Una exposició nacional per homenatjar un dels artistes més importants del país.