Localitzades les primeres excavacions fetes al poblat ibèric de can Oliver
29 d'agost de 2005 a les 0:00La campanya arqueològica estiuenca del Servei de Patrimoni de l’Ajuntament ha permès localitzar les antigues excavacions fetes al poblat ibèric de can Oliver per Josep Barberà. Els treballs, duts a terme durant la dècada dels cinquanta, generaren la primera bibliografia dedicada al poblat cerdanyolenc. Es dóna la circumstància que el mateix Barberà, un dels prohoms de l’arqueologia catalana traspassat a finals del 2004, havia visitat en diverses ocasions can Oliver sense poder determinar de manera exacta el lloc on excavà. Els canvis topogràfics de l’entorn i les construccions posteriors l’impediren recordar la ubicació exacta.
Els fruits de la recerca del Servei de Patrimoni permetrà reinterpretar i ampliar els resultats de la primera excavació feta a can Oliver, conèixer una nova zona del poblat i entendre a la seva evolució. Els científics treballen actualment consolidant els habitatges trobats perquè s’incorporin a la zona visitable del poblat i paral·lelament estudien els materials localitzats. Els fruit dels treballs es podrà conèixer el cap de setmana ibèric, previst pel primer cap de setmana d’octubre, una important activitat promocional dels poblats ibèrics d’arreu del país.
Habitacions en immillorable estat de conservació
La tasca dels arqueòlegs ha documentat diverses habitacions construïdes en tres fases històries del poblat, que anirien des del 425 aC fins el 50 aC, ja en època íbero-romana.
L’estat de conservació de la zona estudiada ha estat qualificat pels científics com d’immillorable si es té en compte que es tracta d’una àrea excavada fa molt de temps. Les feines d’aquest estiu completen les investigacions de fa 50 anys.
Els habitatges trobats presenten una seqüència que abasta tres de les quatre fases del poblat. L’estrat inferior seria el més antic documentat en la zona treballada, que correspondria amb una gran reforma patida pel poblat. El segle III aC s’hi féu al damunt una ampliació dels habitatges, junt amb la construcció d’un carrer enllosat, restes del qual han estat localitzades. L’estrat superior presenta habitacions corresponents a la fase íbero-romana.
No s’han trobat vestigis de la fase més antiga de can Oliver, que es remunta al 530 – 525 aC. Els arqueòlegs no descarten que hi pugui haver més vestigis dels habitatges en les zones del turó de can Oliver situades a la base d’una torre d’alta tensió i dins del perímetre d’un modern dipòsit d’aigua.
La campanya d’excavacions d’estiu també ha permès localitzar part del perímetre dels fossats defensius del poblat ubicats a la zona oest del poblat i arranjar un espai del turó per vincular-la a la construcció del nou equipament museistic que està previst construir a la zona. Les modernes excavacions a can Oliver començaren el 1998 i des de llavors ençà s’ha treballat en una superfície de 4.500 m2. Aquestes dades fan que el poblat de ca n’Oliver sigui actualment un dels més ben coneguts de tota la Laietània.