L'oficina del Síndic s'instal·la a Cerdanyola
16 de juny de 2015 a les 11:08L’equip del Síndic de Greuges de Catalunya serà durant tot el matí a l'Ateneu de Cerdanyola, demà dimecres 17 de juny. L'equip atendrà les persones que vulguin fer consultes o presentar queixes contra una actuació de l’Administració pública i també contra les empreses que presten serveis d’interès general (llum, aigua, gas, etc.). Les visites s'han de concertar trucant al telèfon gratuït 900 124 124 o enviant un correu electrònica a sindic@sindic.cat.
El Síndic té la funció d'atendre les queixes de totes les persones que es troben desemparades davant l'actuació o la manca d'actuació de les administracions. Vetlla pel bon funcionament de l'Administració de la Generalitat i dels ens locals de Catalunya, com ara els Ajuntaments, les Diputacions o els Consells Comarcals. El Síndic actua com a supervisor i col•laborador de l'Administració catalana, amb l'objectiu d'ajudar a millorar-ne el funcionament A més de treballar amb les administracions, el Síndic comença a actuar també en la supervisió de les empreses privades que presten serveis d'interès públic, com ara la llum, la telefonia, l'aigua, el gas, el servei postal, etc.
L'oficina del Síndic fa visites regulars a totes les comarques del país per poder atendre in situ queixes i consultes, i per conèixer les opinions de les entitats i les associacions de cada lloc. A partir de les queixes rebudes o per iniciativa pròpia, el Síndic emprèn les actuacions i les investigacions oportunes per detectar possibles lesions de drets i trobar-hi sortida. Part de la feina del Síndic consisteix a demanar la informació necessària a les administracions o empreses implicades en els conflictes que motiven les actuacions.
En les seves resolucions, el Síndic fa les recomanacions i els advertiments que considera oportuns a les administracions per corregir una situació irregular. També pot recomanar la introducció de canvis o modificacions legals en aquelles normes en què observi una vulneració dels drets de les persones. El Síndic no imposa, no sanciona ni sentencia, però les seves resolucions són inapel•lables.
El Síndic vetlla perquè es respectin els drets de les persones. Els drets socials són els que afecten especialment els col•lectius més vulnerables. Gent gran, immigració, protecció dels infants, exclusió social o sistema penitenciari són alguns dels àmbits d'actuació prioritaris del Síndic, sobretot a l'hora d'iniciar actuacions d'ofici i elaborar informes i estudis de treball per defensar els drets de les persones més necessitades. Altres drets socials i econòmics, com ara els relacionats amb la sanitat, l'educació, l'habitatge, el medi ambient o l'accés laboral, també ocupen una bona part de la tasca del Síndic.
Els drets civils i polítics, que afecten qüestions com ara la seguretat ciutadana, l'exercici de la democràcia, la participació i la política lingüística, els drets de solidaritat i el dret a una bona administració tanquen el bloc principal de queixes que tramita la institució.
Qualsevol persona física, amb independència de la nacionalitat, l'edat o la situació legal, pot presentar una queixa al Síndic de Greuges. Això inclou menors d'edat, persones grans, interns de presons, estrangers amb permisos o sense, funcionaris, càrrecs electius... També poden presentar queixes les persones jurídiques, com ara societats mercantils o associacions de tota mena: síndicats, partits polítics, organitzacions no governamentals, plataformes ciutadanes. L'actuació del Síndic sempre és confidencial i les dades de la persona que presenta una queixa són reservades, tret del cas en què el contingut mateix de la queixa o la seva actuació personal comportin una renúncia a aquesta confidencialitat.
Cada any el Síndic informa el Ple del Parlament sobre les actuacions que ha dut a terme i presenta informes extraordinaris sobre alguna matèria específica que considera important o urgent.