Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 'Los caminos del mar', un periple vital per la Mediterrània del segle III a.C.
'Los caminos del mar', un periple vital per la Mediterrània del segle III a.C.

'Los caminos del mar', un periple vital per la Mediterrània del segle III a.C.

24 de novembre de 2014 a les 14:11

La Magdalena Albero Andrés, veïna de Cerdanyola i professora titular a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, acaba de publicar la seva primera novel·la, 'Los caminos del mar', que ha estat guanyadora del II Certamen Internacional de Novela Histórica Ciudad de Úbeda i publicada per Roca Editorial.

Los caminos del mar està protagonitzada per Irene, una dona que vol ser metgessa al segle III abans de Crist i converteix la seva vida en un periple per la Mediterrània, passant per Atenes, Creta, Alexandria i Rodes en un procés vital de creixement personal i recerca del coneixement. Magdalena Albero va començar a idear la novel·la al trobar en un article sobre història de la ciència la figura d'Heròfil de Calcedònia, un metge del segle III abans de Crist que ja estudiava el cervell, feia disseccions i fins i tot alguns sostenen que també viviseccions. A partir d'aquí va decidir que podia narrar "la història vital d'una persona d'aquesta època, agafant també la llegenda d'una dona que es va fer passar per home per poder estudiar medicina i fer de metge. Així vaig crear el personatge d'Irene i vaig construir el seu periple vital".

Albero diu que malgrat tenir un personatge central femení, "en cap moment em vaig plantejar fer una novel·la de dones, sinó de personatges que es planten davant els condicionants i exigències del seu context històric i social i decideixen seguir el seu propi camí, remarcant molt la importància de l'adquisició de coneixement". L'autora tenia molt clar que "no volia construir un personatge d'una sola peça, i la Irene, la protagonista, és una dona plena de dubtes i debilitats, capaç d'assumir grans reptes i d'enamorar-se com una adolescent, que s'enfonsa quan no pot salvar la vida dels seus pacients, que en tot cas sempre pren decisions i assumeix les conseqüències d'aquestes decisions. Una dóna que aprèn i surt reforçada de totes les crisis personals que pateix".

A Los caminos del mar apareixen tres personatges històrics que serveixen a la novel·lista per reforçar el context històric i també per parlar de diverses qüestions que l'interessen. El rei Ptolomeo és el gran artífex de l'esplendor d'Alexandria, la ciutat del coneixement on conflueixen totes les cultures. Heròfil, metge desaparegut de la Història que va d'Hipòcrates a Galeno, va significar l'inici de la medicina considerada com a ciència, el primer a situar la intel·ligència al cervell i no al cor, i un personatge que permet plantejar els dilemes que es plantegen sovint entre recerca científica i ètica. Epicur és el més conegut, "tot i que d'una manera generalment superficial que es centra en el tema de l'hedonisme i oblida que era un veritable rebel que vivia, donant exemple, demostrant que la llibertat passava per no tenir por del poder".

Si les emocions i els sentiments d’homes i dones romanen invariables al llarg dels anys, fets tan actuals com la fuga de cervells, la captació de talent, la desobediència pacífica per canviar lleis, la dificultat de les dones per conciliar vida laboral i familiar, també venen de lluny. Magdalena Albero ha volgut relatar "com en alguns aspectes la situació de les dones continua igual ara que al segle III abans de Crist, i com sempre hi ha dones que decideixen no renunciar a la maternitat i la seva carrera professional, sense haver d'escollir entre l'una o l'altra".

Albero creu que la novel·la històrica "no només ha de servir per parlar d’un passat històric, sinó ajudar-nos a entendre el nostre present i veure com qualsevol canvi requereix d’un procés llarg de lluita per avançar". L’autora ha dut a terme un ingent treball de documentació, consultant bibliografia i visitant alguns dels indrets on transcorre la novel·la. El gran repte ha estat "abocar tota aquesta informació sense que es noti, convertint-la en la pell de la narració, sense que resti naturalitat als diàlegs ni ofegui el lector en interminables descripcions i interrupcions". Los caminos del mar, de Magdalena Albero Andrés, ha estat publicada per Roca Editorial.

Galeria d'imatges