Marc Parrot celebra els 50 anys de la Nova Cançó a Cerdanyola
11 de desembre de 2009 a les 0:00
El músic protagonitzarà demà a Cerdanyola l'homenatge en un espectacle que, juntament amb el dramaturg Ramon Simó, ha elaborat per encàrrec del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
La Nova Cançó celebra 50 anys d'història, i les seves lletres i melodies persisteixen en la memòria col·lectiva. Marc Parrot i Ramon Simó han rebut l'encàrrec del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya de muntar un espectacle per commemorar aquesta celebració; un espectacle que arriba demà a Cerdanyola.
Un repertori únic format per temes immortals com De mica en mica d'en Serrat, Homenatge a Teresa de l'Ovidi Montllor, L'estaca d'en Llach El comptador d'estrelles d'en Sisa o Què volen aquesta gent, de la Maria del Mar Bonet, servirà per homenatjar un moviment de referència cultural però també política i social.
Marc Parrot, a través d'un personatge creat per l'ocasió, fa de guia dins d'aquest muntatge que s’ha pensat per poder recórrer tot el territori català i poder aglutinar, musicalment, tots els diferents estils de la Nova Cançó.
La tria del repertori s’ha fet amb el consens d’experts en la matèria però també amb l’aportació de Parrot i Simó que han introduït alguns dels temes que han format part de la banda sonora de la seva pròpia infantesa.
A l'escenari demà ens trobarem amb Joan Anton Mas a la bateria, Marc Prat al baix elèctric i al contrabaix, Dani Ferrer al piano acústic, teclats, trompa i cors, Lluís Cartes a l'acordió, teclats, percussió i cors, i Camilo Pérez a la guitarra, a més de Marc Parrot. Pel que fa a Ramon Simó s’encarrega de la dramatúrgia de l’espectacle.
Segons indica Marc Parrot, el muntatge s’ha fet amb molt de respecte i admiració sense voler transgredir els temes originals. El polifacètic cantant indica que s’ha volgut elaborar aquest treball des de la humilitat.
L’espectacle començarà a les 22h. Les entrades ja són a la venda a la recepció de l’Ateneu. El preu és de 12€ anticipada i 15€ a la taquilla. Hi ha la possibilitat d’adquirir abonaments a preus assequibles.
La història de la Nova Cançó
La Nova Cançó es va articular com a una plataforma cultural de lluita política contra el franquisme. Raimon, l'artista més important de la Nova Cançó, va escriure la primera composició, Al vent, el 1959. Lluís Serrahima va publicar el mateix any a Germinabit l'article Ens calen cançons d'ara, referencial per al col·lectiu de cantants Els Setze Jutges, les discogràfiques Edigsa i Concèntric, i els altres pioners d'aquest moviment de cançó en català.
El terme 'Nova Cançó' es va utilitzar per primer cop per anunciar La poesia de la Nova Cançó, l'actuació que van protagonitzar Miquel Porter i Josep Maria Espinàs, fundadors d'Els Setze Jutges, el 19 de desembre del 1961 al Centre d'Influència Catòlica Femenina de Barcelona.
Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Guillermina Motta, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i Lluís Llach també van ser membres d'Els Setze Jutges.