Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Marea Pensionista denuncia la bretxa de gènere en les pensions
Marea Pensionista denuncia la bretxa de gènere en les pensions

Marea Pensionista denuncia la bretxa de gènere en les pensions

16 de maig de 2018 a les 12:38

Marea Pensionista ha realitzat un acte per abordar el tema de les pensions públiques des d'una visió en clau de gènere i denunciar la bretxa cada vegada més gran que hi ha entre homes i dones en matèria de protecció social, una situació agreujada per les successives reformes impulsades pels governs de José Luís Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.

Audios

16-05-2018 Miguel Arenas

16-05-2018 Conchi Ribera

L'advocat del Col·lectiu Ronda, Miguel Arenas, va explicar com la bretxa salarial entre homes i dones existent al mercat laboral, en el qual el salari brut de les dones és el 76'7% del dels homes, continua després en el sistema de pensions, "amb unes mesures per la igualtat més aviat fictícies i unes mesures econòmiques ben reals que aprofundeixen en la precarietat, sobretot de les dones, que representen el 80% dels contractes a temps parcial".

La precarietat en salaris i accés al treball continua una vegada arribada la jubilació gràcies a mesures com la forma de càlcul de la base reguladora, l'aplicació de la base mínima de cotització en els períodes en blanc a 48 mensualitats o el nou complement de mínims, que a més està subjecte a la residència en territori espanyol.

Arenas remarca la dificultat creixent per accedir a les pensions, "especialment per a les dones, ja que la jubilació ordinària als 65 anys requereix haver cotitzat 38 anys i 9 mesos, quan la mitja nacional està en 25 anys cotitzats".

En l'actualitat es paguen unes 9,5 milions de pensions a l'Estat, gairebé repartides al 50% entre homes i dones. En canvi, les pensions per incapacitat permanent són 610 mil per als homes i 340 mil per a les dones, una desproporció brutal perquè el sistema per accedir-hi afavoreix les professions tradicionalment masculines. Tot suma en una clara discriminació en l'accés a la pensió d'incapacitat permanent i jubilació, deixant només l'escàs refugi de la pensió per viduïtat.

Les xifres, publicades a la pàgina web de la Seguretat Social, són esfereïdores. Tot i que la pensió per jubilació mitja és de 1.074 euros (1.244 euros els homes i 794 euros les dones), hi ha 1,3 milions de pensionistes que no arriben als 600 euros mensuals, uns altres 1.3 milions que perceben entre 600 i 650 euros mensuals, i 4,5 milions que estan per sota dels 800 euros mensuals.

La membre de Marea Pensionista, Conchi Ribera, va exposar algunes de les reivindicacions del moviment, com "recollir les pensions als pressupostos generals de l'Estat i blindar-les a la Constitució lligades a l'augment real de l'IPC; o avançar cap un model de pensió i salari mínim de 1.080 euros, quantitat que marca el límit de la pobresa segons la Carta Social Europea".

Altres reivindicacions de Marea Pensionista són derogar les reformes laborals i de pensions realitzades a partir de 2010; aturar la privatització dels serveis públics; garantir els subministraments bàsics i eliminar tot tipus de co-pagament o re-pagament, que a dia d'avui ha provocat que gairebé 2 milions de persones hagin deixat de medicar-se.

Marea Pensionista convoca a la manifestació per les pensions d'avui i de demà que tindrà lloc a Barcelona el 26 de maig, a les 10.30 hores, a la plaça de la Catedral, recordant que es tracta d'una qüestió que afecta per igual a pensionistes i a treballadors actius que es juguen la seva jubilació.