Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Maria Barbal: "els impostors busquen admiració"

13 de març de 2015 a les 13:39

Què mou a una persona a falsejar la seva vida? Com s'aguanta una mentida durant anys? Per què no van desemmascarar abans a Enric Marco, l'home que es va inventar un passat com a deportat en un camp de concentració nazi per ser portaveu de l'associació Amical Mauthausen? Aquestes són algunes de les preguntes que Maria Barbal intenta respondre amb una altra vida, la de Ramona Marqués, el personatge protagonista d'"En la pell de l'altre".

Maria Barbal ha presentat a Cerdanyola una novel·la sobre la impostura i les persones que s'inventen un passat per aconseguir admiració. En la pell de l'altre era el llibre protagonista de la sessió de març del cicle literari Cafè amb Lletres.

Barbal intenta respondre en aquesta novel.la a preguntes que li venien al cap davant el cas d'Enric Marco, l'home que es va inventar un passat com a deportat en un camp de concentració nazi per ser portaveu de l'associació Amical Mauthausen. Què mou a una persona a falsejar la seva vida? Com s'aguanta la mentida durant tants anys? Per què no el van desemmascarar abans? Aquestes són algunes de les preguntes que Maria Barbal intenta respondre amb una altra vida, la de Ramona Marqués, el personatge protagonista de En la pell de l'altre, que s'inventa un passat d'exiliada de la seva mare per presidir l'associació Memòria i llibertat.

L'autora, que ha abordat la mitomania en converses amb psicòlegs durant la preparació de la novel·la, defensa que aquesta impostura busca admiració i amaga carències afectives des de ben petit.

Ramona s'enamora per admiració d'un jove sindicalista a l'Espanya Franquista dels 60 i enveja la família d'una amiga, la Mireia Ferrer, els pares de la qual han estat exiliats que han patit els camps de refugiats d’Argelers, a les platges franceses, i el de concentració de Mauthausen. La Mireia, per contra, vol escapar d'aquesta herència familiar dolorosa.

No són els únics personatges femenins destacats d'una novel.la molt coral: l'Anna Llopis, la mare de la Mireia; la Isolda, filla de la Ramona, o la Lolín, la sogra de la impostora són altres personatges destacats de la narració en una autora en què els personatges femenins sempre tenen més força. Barbal explica que com a dona entén millor les claus psicològiques dels personatges femenins en una novel·la que aborda també la relació pares-fills, les relacions de parella o l'emigració com a temes destacats.

En la pell de l'altre és el resultat de 4 anys de treball en què les revisions del llibre han portat a una reescriptura a fons, sabent sempre que una escriptora mai pot estar del tot satisfeta perquè una novel·la sempre pot millorar.

Llarga trajectòria

Maria Barbal és una escriptora de llarga trajectòria en què destaquen obres com Emma o Bella Edat, el cicle de novel·les del Pallars -format per Mel i metzines, Càmfora  i País íntim- i un dels debuts literaris més impactants de la literatura catalana: Pedra de tartera, novel·la que ha esdevingut un èxit de vendes mantingut des dels anys 80.

L'autora destaca aquesta satisfacció d'haver arribat a generacions diferents amb la novel·la, però admet amb resignació que mai un dels seus nous llibres rebrà tanta adhesió dels lectors.

Maria Barbal destacava també al Cafè amb lletres els seus records de la seva etapa com a professora a Cerdanyola, en concret a l'institut Forat del Vent, en una època en que calia construir una nova forma d'educar al país despre´s del Franquisme.

Sontheimer i Villatoro

 El Cafè amb lletres, organitzat per la Taula de Lletres Local, se celebra mensualment. Totes les sessions es duen a terme al Museu d’Art de Cerdanyola – Can Domènech a les 19:30h. En el mes d'abril, el dia 16, serà Dory Sontheimer la protagonista amb el seu llibre Les set caixes, mentre que al maig l'escriptor convidat serà Vicenç Villatoro presentant l’obra Un home que se’n va el dia 28.

Galeria d'imatges