Maria Barbal tanca el Cafè amb lletres 2019 amb una història d'amistat i amor en temps de derrota
16 de desembre de 2019 a les 12:52Maria Barbal ha estat la convidada del darrer Cafè amb Lletres de l'any 2019 amb la seva novel•la 'A l'àmic escocès', un retorn als paisatges pallaresos de la infància de l'autora i també de la seva primera obra, 'Pedra de tartera'. Una història d'amistat i amor en els temps de silenci de la guerra i primers anys d'una dictadura criminal.
Audios
16-12-2019 Maria Barbal
El dibuix del jardí de l’hospital on dos soldats ferits s’estan curant porta una dedicatòria: A l’amic escocès. La va escriure el Benet, un noi nascut en un poble del Pirineu, i està adreçada al George, un brigadista internacional. La clau de la història que acaba desplegant Maria Barbal és una carpeta vermella plena de cartes i documents que han servit a l'autora per partir d'uns fets i personatges reals marcats pel neguit, incertesa i pessimisme de la guerra per buscar una mica de llum explicant una història d'amistat.
L'amistat entre el Benet i el George servirà per conèixer la vida del Benet, la seva gran història d'amor, els seus somnis, la tristor infinita de la postguerra i dictadura. Un personatge tímid i conformista, "representant d'una generació a la qual la guerra i les seves conseqüències van esmicolar un munt de projectes i van abocar-la a la renúncia i la resignació".
La professió itinerant del Benet permet convertir el territori i les seves diferents parles i expressions lingüístiques, els ramats de paraules, en altres protagonistes de la novel·la, elements que contribueixen a formar la identitat dels personatges, "paisatges que també acaben essent renúncies amb el seu progressiu i inexorable despoblament".
El cicle Cafè amb Lletres tornarà el 2020 el dijous 16 de gener, a les 19 hores, a la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central i tindrà com convidada la Rosa Ribes i Un afer massa familiar, novel·la negra coral protagonitzada per la família de detectius Hernández.