Martí Gironell indaga en la vida i circumstàncies del bandoler Josep Pujol
13 de març de 2009 a les 0:00El programa Cafè amb lletres va convidar el periodista i escriptor Martí Gironell, per parlar del seu llibre La venjança del bandoler, premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2008, publicat per Columna Edicions en català i per Planeta en castellà. L’acte va estar introduït pel professor d’Història Contemporània de la UAB, Antoni Moliner, que va parlar de la Guerra del Francès, marc històric en el que es situa la novel·la.
La venjança del bandoler s’esdevé a Besalú, on Josep Pujol de can Boquica, un jove traginer que coneix tots els camins de les comarques frontereres, es posa al capdavant d’una guerrilla contra la invasió napoleònica. Però la fam i la decepció amb els dirigents patriotes l’impulsen a convertir el seu grup en una banda de miquelets, els milicians partidaris dels francesos, convertint-se en un caragirat, un traïdor.
Martí Gironell s’apropa a Boquica per descobrir que era "un home que lluitava per no ser esclau de ningú en uns temps convulsos". En Boquica sempre havia estat considerat un caragirat, un traïdor que es passava al bàndol que més li convenia. Per en Martí Gironell "els veritables caragirats van ser els polítics de tots dos bàndols". El món dels bandolers s’ha associat sovint amb cert hàlit romàntic. Aquí no és el cas. La novel·la no vol justificar les accions criminals d’en Boquica, simplement pretén que es pugui entendre com en determinades circumstàncies la violència s’acaba imposant en la conducta humana.
Després de dos llibres ambientats al passat com El pont dels jueus i La venjança del bandoler, Martí Gironell es troba immers en dos noves novel·les, una situada al passat i l’altre que sorgeix d’un fet noticiós actual. A finals de maig també publicarà una novel·la curta escrita a sis mans. Gironell afirma sentir-se còmode amb molts gèneres i no vol tancar-se a cap temàtica, sigui del passat o del present.