Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Martí Gironell guia un viatge al cor de la fotografia al Cafè amb lletres de San...
Martí Gironell guia un viatge al cor de la fotografia al Cafè amb lletres de Sant Jordi

Martí Gironell guia un viatge al cor de la fotografia al Cafè amb lletres de Sant Jordi

18 d'abril de 2023 a les 7:58

Martí Gironell presentarà El fabricant de records (Columna : 2022), llibre guardonat amb el premi Prudenci Bertrana 2022, al Cafè amb lletres de Sant Jordi, aquest dijous 20 d’abril.

El fabricant de records és un viatge al cor de la fotografia resseguint la figura d’un pioner, Valentí Fargnoli, fotògraf ambulant que retratava la vida quotidiana i acabaria fotografiant el casament d’Alfons XII, atemptat anarquista inclòs. El llibre parteix del moment en què el doctor Masgrau, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona, rep una visita inesperada que du una capsa de fotografies inèdites i compromeses d’en Valentí Fargnoli. Eren els seus grans secrets. A partir d’aquí, Gironell relata el viatge fascinant i ple de peripècies del fotògraf ambulant Valentí Fargnoli, que en les primeres dècades del segle XX, amb la seva bicicleta, recorre el país retratant la vida des de la costa fins a la muntanya passant pels petits pobles i les grans ciutats.  En Fargnoli, a través de les imatges, construeix una memòria personal i col·lectiva de gran valor que estava destinada a desaparèixer. La seva trajectòria brillant el porta, fins i tot, a fotografiar el casament d’Alfons XIII, un fet que li canviarà la vida per sempre.

Martí Gironell vol reivindicar amb El fabricant de records la vessant emocional, irreemplaçable, de la fotigrafia i defensa un ofici, el del fotògraf, que permetia atresorar records o secrets.

El fabricant de records, de Martí Gironell, es presentarà el 20 d’abril, a partir de les 19 h i a la Biblioteca Central. No caldrà fer reserva prèvia encara que l'aforament serà limitat. La sessió s’enregistrarà i es penjarà a Internet en el canal municipal de YouTube

Martí Gironell

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971). Escriptor i periodista. Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora en mitjans de comunicació com El Punt Avui, La República i L’Illa dels Llibres. Entre els seus llibres destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües. El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic català, i el conte infantil El nen dibuixat. L’any 2018 va guanyar el Premi Ramon Llull amb La força d’un destí, amb més de 30.000 exemplars venuts i traduïda al castellà, l’anglès, l’holandès i el búlgar. També ha publicat els àlbums il·lustrats Un talp al meu jardí (2021), Un talp a l’antic Egipte (2022) i Un talp a l'antiga Roma (2023). Paraula de jueu (2020) va ser la seva última novel·la. L'any 2022 guanya el Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la El fabricant de records.