Martí Gironell i les aventures èpiques d'un monjo arqueòleg
5 d'abril de 2011 a les 0:00La programació d'actes de Sant Jordi a la ciutat es va iniciar divendres passat amb la presentació a l'Ateneu d'un dels supervendes literaris de l'any a Catalunya: L'arqueòleg, de Martí Gironell, una novel.la que recupera i reivindica la figura del monjo Bonaventura Ubach.
Bonaventura Ubach era monjo de Montserrat que l’any 1910 va crear l’anomenada Bíblia de Montserrat i el Museu de l’Orient Bíblic d’aquest monestir. Ubach va realitzar un gran viatge pel pròxim orient per buscar objectes i relíquies pel museu que actualmente podem veure a Montserrat.
L'autor de L'arqueòleg, Martí Gironell, explica que Ubach era un autènctic personatge de novel.la amb peripècies a l'estil d'Indiana Jones. La primera intenció de Gironell va ser fer un documental sobre Bonaventura Ubach, però va considerar que la situació econòmica faria difícil fer-lo i posteriorment va considerar que novel.lar la seva història li permetria donar un caire més èpic al personatge.
Gironell ha escrit tres novel.les ambientades en diferents moments de la història del país: l'edat mitjana de El pont dels jueus, el temps del bandolerisme a La venjança del bandoler i ara els inicis de segle XX amb L'arqueòleg. L'escriptor reconeix que en aquesta mirada ala història hi ha també reminescències del seu ofici de periodista perquè es pot convertir en cronista d'una època.
Gironell considera que la literatura i el periodisme són dos oficis que s'aprenen amb la pràctica i el temps i que requereix continu aprenentage per millorar.
Martí Gironell va presentar L'arqueòleg divendres a l'Ateneu en un acte organitzat per la llibreria L'aranya dins del programa de Sant Jordi a Cerdanyola.