Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Martike i Berenguer de Saltells, rebels de la terra

Martike i Berenguer de Saltells, rebels de la terra

28 de març de 2007 a les 0:00

La segona sessió del programa Cafè amb lletres, promogut pel Servei de Cultura de l’Ajuntament amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, s’ha dedicat a la presentació de les webs realitzats per l’historiador cerdanyolenc Miquel Sánchez dedicats a dos personatges de la ciutat, el cap iber Martike, una creació de l’autor, i l'hereu de la casa de Saltells, Berenguer de Saltells.

Miquel Sánchez va presentar les seves dues webs destinades a dos personatges significatius, Martike i Berenguer de Saltells, els quals es mouen entre la ficció i la realitat dels respectius àmbits cronològics on els va tocar viure. Les adreces d'aquests llocs són martike.historiacerdanyola.cat i saltells.historiacerdanyola.cat.

La pàgina dedicada a Martike és un recull de deu articles prèviament publicats i un d’inèdit. Martike, un cabdill iber nascut de la imaginació de l’autor, va aparèixer per primera vegada l'any 1995 amb la narració Les plomes dels galliners, publicada pel Premi de Narrativa Molí d'en Xec. Martike acaba convertit en símbol de la resistència al imperi romà en defensa dels signes d’identitat dels ibers laietans de la contrada. Miquel Sánchez defineix Martike com un “ferment d’objectius impossibles” i parla dels poblats ibers, fets de pedra i fang, com d’éssers humans “durs i fràgils alhora”. El poblat del Martike, insubmís i rebel, aplega els ideals dels pobles que no moren mai i que es mantenen vius en l’espai dels sentiments.

Berenguer de Saltells és un personatge històric que no ha tingut molt bona premsa arrel dels fets de la Nit de Nadal de 1350, quan va matar a cops d'espasa a l’abat del monestir de Sant Cugat. Miquel Sánchez ha volgut recuperar i fer justícia amb la figura de Berenguer de Saltells, al que considera un rebel de la terra per antonomàsia, “el nostre rebel”, i un dels nostres ancestres, i per tant part de la nostra identitat col·lecttiva.

La tercera sessió del Cafè amb lletres serà el proper 17 d’abril i es presentarà el llibre de Josep Fatjó, Gens net de pols i palla, on s’apleguen records de infantesa i joventut a Can Fatjó del Molí, un dels masos més singulars i antics de Cerdanyola.