Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Matria, desmuntant el fals mite del matriarcat gallec, amb els Xiscnèfils
Matria, desmuntant el fals mite del matriarcat gallec, amb els Xiscnèfils

Matria, desmuntant el fals mite del matriarcat gallec, amb els Xiscnèfils

31 de maig de 2023 a les 9:14

El cineclub Xiscnèfils projecta aquesta setmana Matria, un drama social a ritme de thriller que recolza en la descomunal interpretació de María Vázquez encarnant amb nervi un obrera gallega que lluita per la dignitat contra l’explotació laboral, però també la social i de gènere que s’amaga darrera el mite del matriarcat a Galícia.

Ramona (María Vázquez), una dona de quaranta anys, viu sumida en un context laboral i personal tibant i precari en un poble de la costa gallega. Fa malabarismes amb múltiples treballs per a mantenir-se a flotació i proporcionar un futur millor a la seva filla Estrella (Soraya Luaces). Però quan Estrella està preparada per a prendre el seu propi camí, Ramona s'adona que, per primera vegada, pot fer alguna cosa per si mateixa.

Álvaro Gago, director del film, destaca la intenció política de la pel·lícula des del seu títol, que vol desmuntar el fals mite del matriarcat gallec darrera el qual s'amaga l'explotació laboral de la dona. La protagonista de la pel·lícula, María Vázquez, destaca la doble discriminació que denuncia Matria, d’una banda la que pateix la dona per ser.-ho en un món masclista com el de la mar i d’una altra banda per l’enorme precarietat laboral existent que fa que les dones de les que parla la pel·lícula que no et permet "tenir llibertat ni sortir de circuits tòxics perquè s’han de preocupar del menjar" de cada dia.

Matria es projectarà aquest dijous, 1 de juny, a les 20.30 hores a l’ateneu en versió original en gallec i subtitulada en castellà.