Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Medicaments genèrics: un preu més baix, però la mateixa eficàcia
Medicaments genèrics: un preu més baix, però la mateixa eficàcia

Medicaments genèrics: un preu més baix, però la mateixa eficàcia

23 d'octubre de 2014 a les 15:10

Tres facultatius de l'EAP Serraperera asseguren en una xerrada organitzada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola i Ripollet que els medicaments genèrics i els originals tenen la mateixa eficàcia terapèutica.

Els medicaments genèrics tenen la mateixa eficàcia que els originals perquè contenen el mateix principi actiu i s’ha demostrat amb estudis clínics la seva bioequivalència. Aquesta és la principal conclusió de la xerrada que sota el títol Els medicaments genèrics són eficaços? es feia ahir a l’Ateneu, organitzada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola i Ripollet.

La xerrada va comptar amb la participació dels doctors Zully Esther Drakedford, Maria Batyreva i Luís Martínez, de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Serraperera.

Malgrat que un medicament original i un genèric tenen la mateixa eficàcia, la diferència de preu es deu al fet que el primer té un període d’estudi de 10 anys i un important cost de promoció. Per això, la sanitat pública li atorga una patent d’exclusivitat de 10 anys en el mercat per compensar la inversió. Després d’aquest període, es poden elaborar els medicaments genèrics que tindran un preu al mercat més barat perquè s’hauran estalviat tota la investigació i la promoció, tot i que també tindrà despeses perquè haurà de demostrar la seva bioequivalència i biodisponibilitat tal i com comenta Zully Drakedford.

Els tres facultatius explicaven que un medicament original és una especialitat farmacèutica que distribueix el mateix laboratori que l’ha fabricat i el medicament genèric és aquell que té la mateixa fórmula farmacèutica, el mateix principi actiu i la mateixa eficàcia.

Actualment, molt laboratoris fabriquen també el seu genèric després d’esgotar el període d’exclusivitat en el mercat. A més, segons van explicar, fa dos anys s’ha aconseguit que la sanitat pública digui el preu de referència del medicament (quantitat màxima que fixa l’autoritat sanitària). D’aquesta forma, els fàrmacs originals han hagut de baixar el preu de referència a preu de genèric. Així, els facultatius tenen l’opció de prescriure un genèric o un original en funció dels seus coneixements i experiència professional, com reconeix Zully Drakedford.

Tot i que tenen la mateixa eficàcia, els efectes poden ser diferents ja que els genèrics poden tenir altres excipients diferents als dels que contenen els medicaments originals i, a més, també s’ha de tenir en compte que hi pot haver variabilitat personal, segons Maria Batyreva.

Durant l’acte es van respondre diverses preguntes del públic que es va interessar entre d’altres qüestions pels controls que passen els medicaments genèrics. Els metges van assegurar que els medicaments genèrics passen estrictes controls de qualitat i han de demostrar que la seva bioequivalència ha d’estar entre el 80% al 120%.

Zully Drakedford indica que molts usuaris relacionen molt la qualitat amb que el medicament “sigui de marca” i pensen, erròniament, que els genèrics són menys efectius, però que quan se’ls explica la realitat ho entenen perfectament.

Hi ha medicaments que no tenen genèric perquè, segons Maria Batyreva, “els marges terapèutics són molt estrets”. És el cas de les vacunes o el popular Sintron.