Mengual:'les dones hem de fer resultats espectaculars per sortir als mitjans'
12 de febrer de 2004 a les 0:00Gemma Mengual, esportista de moda des que va guanyar tres medalles en els darrers mundials de natació, va poder deixar de banda per una estona els intensos entrenaments que requereixen la natació sincronitzada i va apropar-se a Cerdanyola per oferir un xerrada sobre la seva carrera esportiva. Mengual va ser la segona conferenciant del cicle de xerrades que ha organitzat l’Altis en motiu del seu desè aniversari.
L’esportista catalana va començar a practicar natació sincronitzada als nou anys al Club Kallipolis, un dels dos clubs barcelonins en els que es pot practicar la natació sincronitzada i competir als campionats de Catalunya. L’any 1992 Anna Tarrés es va fixar en ella i la va incorporar al seu equip i només un any després va ser subcampiona júnior d’Europa. Però els èxits més importants de Mengual van arribar amb el nou segle, l’any 2000 va aconseguir la medalla de plata en duo i la de bronze en individual al Campionat d’Europa; al 2001 va quedar sisena al Mundial; en el 2002, de nou a l’Europeu, va repetir la medalla de plata en duo i la de bronze en individual, a més d’aconseguir la de plata per equips; el mateix any va acudir als Mundials a on no va superar la cinquena posició. Els grans èxits i reconeixements van arribar amb el Mundial de Barcelona a on va pujar al podi fins en tres ocasions i va guanyar la d’argent en la modalitat de rutina lliure combinada i la de bronze en les modalitats de solo i parella (amb Paola Tirados). Per aconseguir tot això Mengual ha hagut de pagar un preu, ella mateixa va explicar durant la conferència que “perds vida social, sempre has d’estar entrenant, i quan tens temps lliure estàs tan cansada que no et ve de gust sortir”. Gemma Mengual sempre ha compaginat la natació sincronitzada amb els estudis, després d’una petita ensopegada a primer de BUP, la barcelonina es va esforçar i avui és llicenciada en gemmologia, encara que ella espera “seguir lligada al món de l’esport” quan es retiri. Encara queden alguns anys per a que això succeeixi, doncs Gemma Mengual va explicar ahir a l’Altis que “estic en el millor moment de la meva carrera esportiva, espero seguir competint al màxim nivell fins els 30 anys, per a mi seria un somni estar present a Pequin, però el que vull és retirar-me estant a dalt”. L’esportista d’elit dedica gran part del dia a entrenar, “pràcticament visc al CAR de Sant Cugat, a on em passo hores i hores” destaca la nedadora que no només entrena dins la piscina. Per practicar la natació sincronitzada ha de dominar diferents esports, Mengual explica que “hi ha molts factors que intervenen per la realització perfecte d’un exercici, des de la dansa, les acrobàcies, les peses, la coreografia o la natació”. Per a que tots aquests aspectes es donin de forma simultània l’equip de natació sincronitzada té un cos tècnic ampli i variat composat per un preparador físic, un entrenador de gimnàstica, un de dansa i un altre de biomecànica, l’entrenadora (Anna Tarrés) i la seva ajudant i un fisioterapeuta. En definitiva la natació sincronitzada és un “esport molt complert en el que intervé la resistència, força, flotació, interpretació, agilitat, flexibilitat” va destacar la número 1 en aquest esport a Espanya.
Des del boom mediàtic que ha viscut Gemma Mengual després del Mundial de Natació de Barcelona el passat mes de juliol, “el nombre de nenes que volen practicar aquest esport ha augmentat” destaca l’esportista qui alhora reconeix que “la sincronitzada és un esport minoritari i de dones i per a que parlin de nosaltres hem d’aconseguir resultats espectaculars com ha estat el nostre cas i com succeeix en tots els esports femenins.
Les properes cites per a l’equip espanyol de natació sincronitzada és el Campionat d’Europa i el preolímpic. L’objectiu no és un altre que aconseguir medalla, Gemma Mengual ho intentarà en totes les modalitats (quatre) i mantenir el nivell aconseguit per Espanya en els darrers anys, en els que ha aconseguit igualar el nivell de potencies mundials com els Estats Units, Japó o Rúsia. “Hem après de la tècnica japonesa i les coreografies russes i així hem pogut millorar en tots els aspectes” senyala Gemma Mengual alhora d’explicar l’evolució de la natació sincronitzada a Espanya. La natació sincronitzada en general i Gemma Mengual en particular estan en un moment dolç i aquest és conseqüència dels resultats aconseguits, “esperem seguir estant a la cima, seria un fracàs no aconseguir medalla en els propers campionats” va acabar sentenciant Mengual.