Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 'Més coses de Cerdanyola', llibre pòstum d'Albert Lázaro, es presenta per Sant M...
'Més coses de Cerdanyola', llibre pòstum d'Albert Lázaro, es presenta per Sant Martí de la mà del GREC

'Més coses de Cerdanyola', llibre pòstum d'Albert Lázaro, es presenta per Sant Martí de la mà del GREC

3 de novembre de 2023 a les 8:48

“Més coses de Cerdanyola”, llibre pòstum del cronista local Albert Lázaro, es presentarà aquest 8 de novembre, a les 19.30 hores, a l'Envelat de la Festa de Sant Martí. El llibre, que l’activista cerdanyolenc tenia pràcticament enllestit abans de morir a l’abril de 2022, ha estat finalitzat pel GREC a petició de la família Lázaro.

Més coses de Cerdanyola recull i amplia una sèrie d'articles periodístics que Albert Lázaro va publicar fa dues dècades al desaparegut Diari de Cerdanyola fent trajectes o passejades pels carrers de Cerdanyola durant els quals l'autor mostra el que hi havia en el moment d’escriure i el que ell veia quan era jove, però també inclou escrits sobre el que el cronista va trobar remenant i analitzant papers antics sobre Cerdanyola. En realitat, destaquen des del GREC, es tracta d'un exercici que diversos historiadors o cronistes de la ciutat , com Isidre Grau o Miquel Sánchez, ja havien fet anteriorment, però que els complementa. Lázaro va analitzar gairebé 200 punts de la ciutat des d'aquest punt de vista, tal i com, en un exercici similar, havia fet el mestre de Lázaro en aquesta tasca de cronista, Jaume Mimó, al seu llibre Coses de Cerdanyola. Així, el títol del volum que es presenta el dia 8, Més coses de Cerdanyola, és “una picada d'ull a aquella primera edició, avui ja històrica”.

El treball de Lázaro ha perfilat per a la publicació definitiva per una comissió de membres del Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola, encapçalada per l’escriptor Isidre Grau, i amb participació d’Andreu Salillas - degà de la premsa local de Cerdanyola- i el periodista Juan Antonio Hidalgo, amb la col·laboració en el disseny de Ramon Sauló i amb el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola en l’edició.

Reportatge realitzat per Cerdanyola.info i el Museu d'Història l'abril de 2022

60 minuts de cinema històric

La presentació del llibre a l’Envelat de la plaça de Sant Ramon comptarà amb una prèvia en la segona Projecció de Cinema Històric de Cerdanyola a càrrec del GREC que mostrarà algunes de les pel·lícules o cintes de vídeo que ha recuperat durant els darrers mesos i que custodia de forma transitòria fins a que puguin ser dipositades al futur Arxiu Històric de la Ciutat.

Entre d'altres, es podran veure mostres de les pel·lícules rodades a Cerdanyola fa gairebé un segle per la Família Recolons, una cinta amb la primera Festa de Sant Martí, rodada per Carles Padró-Solanet i Grau i altres materials cedits per les productores locals Cràtor Produccions i La Llucana. El passi es completarà amb diversos vídeoclips musicals  i dos vídeos en homenatge a Albert Lázaro i Josep Prat -fundador del grup d’havaneres Marinada, recentment traspassat-. La durada total d'aquesta sessió cinematogràfica és de 60 minuts.