Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic
Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

22 d'agost de 2019 a les 11:25

L’estudi, liderat per l’ICTA-UAB i la Universitat d’Stanford (EUA), adverteix que els arbres només poden absorbir una fracció del diòxid de carboni en l’atmosfera i la seva capacitat de fer-ho més enllà de 2.100 és incerta. Els experiments mostren que els nivells de CO2 esperats cap a finals de segle haurien d’augmentar la biomassa de plantes del planeta en un 12%, permetent a plantes i arbres emmagatzemar més diòxid de carboni.

Un equip internacional dirigit per científics a la Universitat d’Stanford i la Universitat Autònoma de Barcelona han trobat motius per esperar que els arbres puguin seguir aspirant diòxid de carboni de manera generosa fins, al menys, el final de segle. Però, l’estudi, publicat aquest mes d’agost a la prestigiosa revista Nature Climate Change, adverteix que els arbres només poden absorbir una fracció del diòxid de carboni a l’atmosfera i la seva capacitat de fer-ho més enllà de 2.100 és incerta.

“Deixar els combustibles fòsils sota terra és la manera més segura de limitar cotes més elevades d’escalfament global, però frenar la deforestació i preservar intactes els nostres boscos perquè puguin créixer més és la nostra següent millor solució”, explica César Terrer, autor principal de l’estudi i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i del Departament de Ciències de la Terra d’Stanford.

“Plantar arbres o restaurar-los és com ingressar diners en el banc. El creixement extra dels arbres amb el del diòxid de carboni és l’interès que guanyem en la nostra compta. Hem d’averiguar com d’elevada serà la taxa d’interès sobre la nostra inversió de carboni, explica Rob Jackson, coautor de l’estudi i professor en el Departament de Ciències de la Terra de la Universitat d’Stanford.

Ja hem presenciat la tala indiscriminada de boscos prístins en selves tropicals, que constitueixen els dipòsits més grans de biomasa en el planeta. Estem avançant de manera innexorable cap a la pèrdua d’un instrument molt important per limitar l’escalfament global, conclou l’investigador César Terrer.