Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Metges de Catalunya denuncia la saturació dels hospitals públics vallesans
Metges de Catalunya denuncia la saturació dels hospitals públics vallesans

Metges de Catalunya denuncia la saturació dels hospitals públics vallesans

19 de gener de 2024 a les 8:47

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha fet públic un comunicat que subratlla el col·lapse de les urgències dels hospital del Parc Taulí de Sabadell i els dos centres hospitalaris públics de Terrassa, la Mútua i l’Hospital.

El comunicat indica que un dels territoris de Catalunya que “més està patint la saturació dels serveis sanitaris és el Vallès Occidental” i destaca que la comarca que compta amb una població de més de 900.000 habitants. Segons Metges de Catalunya, els tres hospitals públics de la comarca (Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Terrassa i Mútua de Terrassa) tenen les urgències col·lapsades i “els pacients s’esperen durant moltes hores i s’amunteguen als passadissos”, tot aclarint que es tracta també d’una situació “que es reprodueix també fora dels períodes epidèmics”. Per al sindicat, “és evident que aquestes infraestructures s’han quedat petites i són insuficients davant el creixement i l’envelliment d’una població que demanda cada vegada més atenció”.

Davant d’aquesta situació, MC fa una crida a “prioritzar i accelerar” inversions per descongestionar els centres i disminuir la sobrecàrrega dels professionals. El comunicat afegeix que “és difícilment comprensible” que una ciutat com Terrassa, amb més de 225.000 habitants, “encara no tingui un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) que atengui la ciutadania les 24 hores”.

El sindicat fa aquest posicionament destacant que, a nivell del conjunt de Catalunya, “l’actual situació de col·lapse assistencial que viuen els serveis d’urgències hospitalàries i els centres d’atenció primària (CAP) a causa de l’epidèmia d’infeccions respiratòries pròpia del mesos d’hivern no és inevitable”, ja que és “perfectament previsible” i les mesures a prendre són “conegudes”. Entre aquestes actuacions, el sindicat destaca la recuperació del mecanisme de sol·licitud de baixa laboral a través del certificat autoresponsable, mitjançant el qual els usuaris poden tramitar la incapacitat de treball de curta durada sense la necessitat de desplaçar-se als centres de salut. MC apunta que aquesta solució, “ ja es va activar durant les diferents onades de la pandèmia i va demostrar la seva eficàcia” a l’hora de reduir les visites als CAP.