Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Milloren l’estudi genètic de restes òssies de la Guerra Civil
Milloren l’estudi genètic de restes òssies de la Guerra Civil

Milloren l’estudi genètic de restes òssies de la Guerra Civil

24 d'agost de 2015 a les 11:33

La UAB i la UPF han dut a terme un estudi pioner d’anàlisi forense, aplicant tècniques de seqüenciació d’ADN de nova generació, que permeten obtenir un perfil genètic més complet en restes molt degradades i fer comparacions amb familiars de fins a un segon grau de parentiu.

La investigadora de la UAB, Assumpció Malgosa, professora de la Unitat d’Antropologia Biològica i cap del Grup de Recerca en Osteobiografia, i els investigadors de la UPF, Ferran Casals i Jaume Bertranpetit, han presentat un estudi pioner de genètica forense en les restes d’una fossa comuna de la Guerra Civil. Assumpció Malgosa, ha estat l’encarregada de coordinar els treballs per a la recuperació i la identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil impulsats en els últims temps per la Generalitat. Aquests treballs van servir per elaborar el protocol que defineix les actuacions de la Generalitat en aplicació de la Llei de Fosses.

L'estudi ha analitzat el material genètic extret l’any 2008 en la recuperació i identificació de les restes humanes de la fossa de Gurb (Osona). En aquell moment, utilitzant els marcadors genètics forenses validats, només es van poder obtenir perfils incomplets d’ADN, degut a l’estat de degradació en què es trobaven.

El treball obre la possibilitat de fer un estudi suficientment ampli de les restes òssies de la Guerra Civil ja excavades i també d’altres restes que puguin venir en el futur. Una metodologia que permetrà identificar quines són les persones concretes que han estat recuperades.

Gràcies als avenços en la tecnologia de seqüenciació del genoma de nova generació, és possible obtenir informació genètica exhaustiva per determinar un perfil genètic molt complet que permetrà, un cop fet un perfil similar en els parents vius, poder identificar restes amb una gran fiabilitat, fins i tot per a parentius de segon grau.