Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Miquel Sánchez ha presentat el llibre ‘Valldaura (826-2012)’, primer volum d’una...
Miquel Sánchez ha presentat el llibre ‘Valldaura (826-2012)’, primer volum d’una sèrie sobre els masos de Cerdanyola Josep Fernández, Miquel Sánchez i Vicente Guallart

Miquel Sánchez ha presentat el llibre ‘Valldaura (826-2012)’, primer volum d’una sèrie sobre els masos de Cerdanyola

20 d'octubre de 2023 a les 7:51

L’historiador cerdanyolenc Miquel Sánchez ha presentat el llibre ‘Valldaura (826-2012). Els Masos, el Monestir del Cister i el Palau Reial de Valldaura’, primer volum d’una sèrie prevista de quatre sota el títol de ‘Masos de Cerdanyola’.

El llibre Valldaura (826-2012) és fruit d’una recerca historiogràfica sobre una part del municipi de Cerdanyola avui molt desconeguda. Valldaura va acollir en el seu terme el primer Monestir del Cister a Catalunya i el Palau Reial de Valldaura dels comtes-reis catalans. El llibre té un pròleg de l’historiador Josep Fernández i Trabal i un proemi de l’arquitecte i fundador de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), Vicente Guallart.

Miquel Sánchez, que no presentava un llibre sobre Història de Cerdanyola des del 2016, qualifica Valldaura de territori multiús, “perquè ha servit per tot, per ubicar monestirs i palaus reials, zona de cacera, o refugi espiritual del rei Martí l’Humà, on també celebrava el mes de maig”.

Sánchez ha previst una sèrie de quatre volums sota el títol de Masos de Cerdanyola, on recollirà bona part de la nostra història rural, passejant per un terme municipal amb poques variacions al llarg dels anys i que van acollir 150 masos, dels quals quedaven 33 al segle XX, ja que “molts anaven desapareixent amb la mort dels seus hereus i propietaris i eren adquirits pels masos veïns més grans”.

Els propers llibre sobre els masos de Cerdanyola seran La vila de Cerdanyola, sobre el moment fundacional del municipi al 872, amb una aproximació a la primera dotzena de petits masos situats al voltant de l’actual zona d’esbarjo de Can Coll. Després sortiran els llibres dedicats a Sant Iscle de les Feixes i a Sant Martí de Cerdanyola.

L’historiador Josep Fernández i Trabal es va referir a Miquel Sánchez com “un autor molt sistemàtic i ordenat que ara ha entrat en una fase de recapitulació de tota la ingent feina realitzada durant anys i que l’han convertit en l’historiador de referència de Cerdanyola”. 

L’arquitecte Vicente Guallart va agrair a Sánchez la seva passió per la Història i el seu afany de recerca, recordant l’estreta col·laboració que van establir quan es va decidir ubicar la seu de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) a Valldaura, un espai mític i desconegut.

Durant l’acte, la rapsoda Margarida Medina va recitar poemes de Jacint Verdaguer i del propi Miquel Sánchez relacionats amb el terme de Valldaura.