Missió Alba, o com el Sincrotró vol que la canalla s’apassioni per la ciència
6 de setembre de 2018 a les 7:37“Sense ciència no hi ha progrés ni futur i la societat n'ha de ser conscient”. La directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, insisteix en la necessitat de la ciència per avançar i en el paper dels més joves en aquest camí. Per això neix Missió Alba, un projecte pedagògic obert a escoles d’arreu de l’estat en què participaran alumnes de 5è i 6è de primària, també de 8 escoles de Cerdanyola.
Audios
06-09-2018 Caterina Biscari Missió Alba
06-09-2018 Caterina Biscari Ciència divertida i necessària
La Missió Alba, amb el subtítol Desafiament científic al Sincrotró, s’iniciarà al gener amb quatre etapes al llarg del curs: matèria al gener, força al febrer, energia al març i llum a l’abril. Amb la llum de sincrotró, l’equip de la instal·lació cerdanyolenca convida a nens d’entre 10 i 12 anys a analitzar com és la matèria i les seves propietats amb quatre laboratoris virtuals a missioalba.cat / misionalba.es i sota el lema “Fer visible l’invisible” perquè només la ciència "pot mostrar coses que passen desapercebudes" per als nostres ulls.
En cadascuna d’aquestes etapes, personal científic i tècnics de l’Alba planteja un repte als equips participants i la classe ha d’investigar amb experiments a l’aula per resoldre la incògnita científica plantejada. Si l’equip encerta, podrà passar a la següent etapa i arribar a la fita final de la Missió Alba, que serà el 15 de maig. Cadascuna de les etapes té una recompensa que es sortejarà entre les escoles que les superin, així com hi ha un premi final, sempre vinculats a una connexió més estreta amb el Sincrotró Alba i els seus investigadors amb videoconferències i fins i tot una visita personal de científics a l’escola.
Els continguts responen a les exigències del currículum oficial d’aquesta etapa educativa, incloent-hi una guia didàctica adaptada per a cada comunitat autònoma. Conceptes com la densitat, la combustió, els materials conductors i aïllants, el magnetisme o la llum com a font d’energia seran algunes de les qüestions que s’abordaran.
Vídeo promocional del projecte realitzat pel Sincrotró Alba
De moment s’han inscrit al projecte 70 escoles de Catalunya, l’Aragó, València, Madrid, Navarra i Canàries però la inscripció és oberta fins al 19 d’octubre. Entre aquests 70 centres educatius, n'hi ha 8 de Cerdanyola, públics i concertats: Collserola, Sant Martí, Xarau, La Sínia, Les Fontetes, Serraparera, Fedac Cerdanyola i Ramon Fuster
La ciència, eina imprescindible de progrés
La directora del Sincrotró indica que Missió Alba vol superar la distància geogràfica a la instal·lació de les escoles –especialment les més allunyades d’altres comunitats de l’estat- i arribar als nens amb l’objectiu d’oferir una visió més accessible de la ciència, promoure vocacions científiques i donar a conèixer la investigació que es realitza a l’equipament de Cerdanyola.
Caterina Biscari insisteix que “la ciència és divertida, útil per a la societat i absolutament necessària” per al progrés. La conscienciació de la societat és fonamental perquè els polítics vegin que “si inverteixen en ciència” això els donarà vots i si ho fan tota la societat avançarà.Així, Missió Alba vol acostar la ciència de primer nivell al conjunt de la societat eliminant la barrera geogràfica entre la infraestructura i la ciutadania i Crear ponts entre les comunitats científica i educativa.
Per això, el Sincrotró Alba disposa d’un ampli programa de divulgació científica, no només dirigit als escolars. Cada any, la instal·lació rep la visita de més de 7.000 persones –destacant les 2.000 que coneixen què és, com funciona i perquè serveix un sincrotró amb l’Alba Open Day-. Entre les iniciatives d’aquest programa destaca també el projecte Professors i Ciència, un curs per a mestres de secundària per ampliar els seus coneixements sobre la llum de sincrotró i les seves propietats, o els tallers STEM preparades en què científiques i enginyeres del Sincrotró ajuden a combatre estereotips i prejudicis associats a la investigació a alumnes de 3r i 4rt d’ESO. Biscari indica que l’objectiu és “educar amb l’exemple i no només amb les paraules”.
El Sincrotró Alba
Les instal·lacions científiques del Parc de l'Alba incluen un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, que permet veure l’estructura atòmica i molecular de la matèria i estudiar-ne les propietats.
Cada any el Sincrotró Alba genera unes 6.000 hores de llum, que donen servei a més de 1.600 membres de la comunitat científica i del sector industrial procedents d’institucions espanyoles (75%) i també d’altres països (25%). Actualment, la instal·lació disposa de vuit línies de llum en marxa, que es destinen principalment a investigacions de l’àmbit de les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials. A més, té tres línies noves en construcció.