Mocions amb contingut molt polític seran grans protagonistes del Ple
30 de juliol de 2015 a les 12:06El consens en el rebuig a la Llei de Telecomunicacions per la problemàtica de les antenes de telefonia mòbil, la controvertida col·locació de banderes estelades a la ciutat, el posicionament sobre el TTIP, tres propostes de Ciutadans sobre el compliment de la Constitució, un pacte contra la corrupció i el procés participatiu sobre la segregació de Bellaterra i la reclamació del PP sobre la personació de l'Ajuntament en el procediment judicial del cas Altis seran els temes que prometen força debat al Ple de juliol.
Molt destacat serà el debat de les mocions presentades. La primera que es debatrà serà la del rebuig de la Llei de Telecomunicacions que reclama al govern central que qualsevol reforma que afecti a les entitats locals i autonòmiques haurà de comptar amb la seva participació i tingui en compte el dret a la salut i a la vida per sobre dels beneficis econòmics. La moció mostra disconformitat davant la instal·lació de l’antena al carrer Pompeu Fabra, al barri del Turonet.
La moció s'aprovarà segur ja que la presenta la Junta de Portaveus amb consens i l'alcalde de la ciutat, Carles Escolà, insisteix que la normativa afecta a la sobirania municipal i que les companyies telefòniques han de poder sotmetre's als mateixos requeriments que qualsevol altre ciutadà.
PSC, Compromís i ICV/EUiA/MES presenten un text de rebuig de l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) per declarar Cerdanyola com a Municipi insubmís i oposat al TTIP, defensant els serveis públics bàsics per a la solidaritat i redistribució social.
Banderes estelades amb protesta anunciada
Una tercera moció, presentada per Compromís, ERC, CiU i ICV/EUiA/MES, planteja un tema que ja ha aixecat controvèrsia: la col·locació de dues banderes estelades a les entrades de la ciutat. La primera se situa a la rotonda de Canaletes situada damunt de la C-58 cruïlla amb Ronda Guinardó i la segona a la rotonda carrer Serragalliners direcció UAB situada davant de la RENFE i damunt de l'AP7.
L'alcalde considera que és "altament possible" que la moció s'aprovi, vehiculant una proposta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), un fet que Escolà considera que cal revisar per millorar la participació d'entitats i ciutadania en la vida política de Cerdanyola.
En desacord amb aquesta moció, Societat Civil Catalana convoca un acte de protesta a l'hora d'inici del plenillo, les 18 hores, per considerar que aquesta decisió seria "sectària, no representaria a la majoria de la ciutat, i provocaria una fractura entre els ciutadans de Cerdanyola". A la concentració es llegirà un manifest en contra de la petició "i en favor d’una convivència normal i pacífica a la ciutat".
Ciutadans planteja tres mocions
Ciutadans presenta tres mocions al Ple municipal, una d'elles conjuntament amb el PP: la primera aborda la firma d'un pacte contra la corrupció; la segona, amb el grup popular, garanties de compliment de la Constitució; i la tercera sobre el procés participatiu per a la segregació de Bellaterra.
Pel que fa a la firma d'un pacte municipal contra la corrupció i per la transparència, Ciutadans manifesta que es tracta de fixar uns punts bàsics de compromís "tenint en compte que tots els partits polítics" ja ho incloïen en els seus programes electorals. Per a la formació política, en l'inici del mandat, cal posar "els fonaments necessaris per crear confiança de la ciutadania en la gestió dels polítics" amb la creació d'un pacte transversal i de consens que fixi els principis d'una bona praxi política retent compte davant la ciutadania.
Entre els punts que plantegen hi ha que "els càrrecs polítics que siguin imputats per corrupció se separaran immediatament" del seu càrrec, a l'igual que aquell que "hagi falsejat el currículum o mentit en relació a la seva qualificació professional o acadèmica". Igualment, plantegen que els regidors només percebin un sou i que la tasca en altres institucions representi només el cobrament de dietes justificades i no pas un salari, al temps que es limiten les despeses electorals.
La moció de Ciutadans és sobre el procés obert a Bellaterra per fer un procés participatiu per consultar al veïnat sobre la segregació del municipi de Cerdanyola. La formació remarca que es vol fer el procés "sense tenir en compte l'opinió de la resta de ciutadans del municipi de Cerdanyola" i planteja que si la majoria de regidors consideren que és il·legal l'Ajuntament posi tots els mitjans al seu abast per evitar la realització de la consulta.
La moció de compliment de la Constitució i de respecte als símbols institucionals que plantegen Ciutadans i el PP ve motivada per la retirada del retrat del rei Felip VI de la sala de plens, un fet en què des de Ciutadans indiquen que el govern ha actuat amb un " fet consumat i sense ni tan sols consulta prèvia". Ciutadans defensa que si "es permet qualsevol vulneració a les lleis vigents" la ciutadania perdrà seguretat jurídica i "s'atorga la capacitat de vulnerar aquelles lleis que es desitgin" sense que pugui haver conseqüències.
El PP i el cas Altis
Per la seva banda, el PP insisteix en reclamar la personació de l'Ajuntament en el procediment judicial del cas Altis, actualment en diligències prèvies. El PP defensa que l’Ajuntament no pot quedar al marge i ser només un espectador d’una investigació judicial que afecta als interessos municipals. El grup popular indica, però, que no és moment "d’assenyalar ningú, ni qualificar jurídicament els fets, ni demanar encara cap responsabilitat, ni política, ni econòmica, ni penal".
Al mes de gener, el plenari rebutjava una moció d'ERC que demanava la personació de l'Ajuntament en la causa que investiga possibles delictes comesos en les concessions a la Federació Catalana d’Handbol de la piscina de Montflorit i de l’Altis.