Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Monserrat Llobet reclama ciutats més humanes amb menors distàncies de treball, r...
Monserrat Llobet reclama ciutats més humanes amb menors distàncies de treball, residència i consum

Monserrat Llobet reclama ciutats més humanes amb menors distàncies de treball, residència i consum

25 de gener de 2017 a les 13:46

Montserrat Llobet, investigadora de Responsabilitat Social i Qualitat de Vida Ciutadana, destaca la necessitat de trencar la dinàmica competitiva de comptar amb espais de residència, treball i consum molt separats entre si.

Aquesta situació, que anomena de dinàmica competitiva pròpia de la societat industrial, comporta greus problemes de mobilitat i una reducció molt important de la qualitat de vida ciutadana. Montserrat Llobet destaca que hi ha indicadors que mostren aquesta situació, l'anomenada Petjada Ecològica i Social (PES) i insisteix que aquests espais distanciats entre si en què realitzem els aspectes més destacats de la nostra vida social porten a l'aïllament i a una despesa energètica i econòmica molt alta:

La investigadora fa propostes per millorar aquesta situació ja que considera que cal seguir una sèrie d'estratègies que permetin realitzar les funcions socials més importants en un espai més proper. Així, Montserrat Llobet, doctora en Polítiques Públiques i Transformació social per la UAB, proposa potenciar el teletreball; aconseguir treballar en el centre de la nostra empresa més pròxim al domicili -en el cas d'empreses amb més d'un centre de treball-; introduir la variable proximitat en la selecció de personal; o localitzar els centres de treball dins la trama urbana. En aquest sentit, Llobet creu que es poden traslladar les empreses als nuclis urbans perquè cada cop contaminen menys i provoquen menys sorolls, però l'alt preu dels solars urbans és el principal obstacle.

Aquestes estratègies tindrien, segons Llobet, tot un seguit d'avantatges en la reducció dels embussos, dels costos de desplaçament, de les malalties al·lèrgiques, del trinxament del territori o del canvi climàtic -que segons l'Institut Cartogràfic podria ser la causa de la sisena extinció de vida a la terra, la primera provocada pels humans-. Altres avantatges serien la millora de la conciliació de la vida laboral i familiar o l'augment de la coneixença entre el veïnat, fent una ciutat més amable amb les persones.

Llobet presentava ahir les seves propostes per reduir aquestes distàncies en una xerrada organitzada conjuntament per ANC, Súmate i Òmnium Cultural que tindrà continuïtat el mes de març amb un col·loqui sobre infrastructures amb la presència del diputat Germà Bel.