Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Montflorit s’omple de records en la presentació del llibre ‘Montflorit. Cent any...
Montflorit s’omple de records en la presentació del llibre ‘Montflorit. Cent anys entre pla i serra’ Presentació del llibre Montflorit. Cent anys entre pla i serra

Montflorit s’omple de records en la presentació del llibre ‘Montflorit. Cent anys entre pla i serra’

5 d'abril de 2023 a les 7:29

Una plaça de Can Olivé plena de gent i records ha acollit la presentació del llibre Montflorit. Cent anys entre pla i serra, editat per l’Ajuntament de Cerdanyola i coordinat per la periodista Mònica González. El llibre fa un recorregut per la història d'un barri de frontera amb el Parc Natural de Collserola amb una personalitat pròpia molt marcada.

Audios

05-04-2023 Mònica González

05-04-2023 Carme Mimó

05-04-2023 Jordi Segura

Montflorit. Cent anys entre pla i serra, coordinat per la periodista Mònica González i amb José Rodríguez Urbano com a coordinador fotogràfic, compta amb textos de la tècnica de patrimoni Marta Argelagués, el periodista Albert Segura i de la pròpia associació de veïns de Montflorit. I, el més important, recull el testimoni de molts dels seus habitants, veïnat que ha cedit la seva veu, els seus records i més de 2.000 fotografies i documents que narren les seves vivències i reconstrueixen la història d’aquest territori.

Mònica González explica que ha estat tot un repte haver de comprimir un segle ple de vivències personals en 180 pàgines, acudint a documents històrics però molt especialment a testimonis orals del que és història viva del barri i que han cedit un fenomenal fons fotogràfic d’un territori que van habitar els ibers i que va adquirir entitat pròpia com zona d’estiueig de gent benestant de Barcelona que gaudia d’un espai natural envejable del que encara gaudeixen els actuals residents.

Els besavis de la Carme Mimó van venir d’Arbúcies per treballar com masovers a la masia de Can Canaletes i es van instal·lar al mas de Ca n’Oliver, i els seus pares van portar molts anys el restaurant de Ca n’Olivé. Carme Mimó, que amb el seu marit van muntar el primer col·legi que va haver-hi a Montflorit, el col·legi Nuestra Señora del Carmen; recordava amb plaer la seva infància al barri, amb els nens i nenes jugant als carrers sense asfaltar o banyant-se a la riera.

Jordi Segura, net d’estiuejants a Montflorit que s’ha quedat a viure al barri, recordava la gran activitat social que sempre s’ha viscut a l’antic casino i actual centre cívic i piscina municipal. Segura recordava aquells estius amb tardes escapant de la migdiada per anar a jugar a futbol, veïns que baixaven a recollir aigua a la font i sobretot la celebració de estes i revetlles de les quals van sorgir moltes parelles avui residents a Montflorit.

Marian Navarro, regidora de Centres Cívics i Moviments Veïnals, reivindicava el treball que es fa des de les associacions de veïns, “una tasca ingent no sempre reconeguda pels mateixos veïns i veïnes i per les administracions, que no haurien d’oblidar que el més gran capital d’una ciutat és la seva gent”.

El llibre, que qualsevol veí pot demanar a l’Ajuntament, es farà arribar a les biblioteques dels centres educatius de Cerdanyola i el material que ha quedat fora per impossibilitat d’encabir-ho tot en 180 pàgines es publicarà al Cerdanyola.cat i el diari digital Cerdanyola.Info.