Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Montflorit, un barri amb importants reptes de futur

Montflorit, un barri amb importants reptes de futur

30 d'octubre de 2008 a les 0:00

Al Centre Civic de Montflorit, ple de gom a gom, es va fer ahir la primera de les xerrades previstes en el marc de la segona fase del procés participatiu per a la definició de els línies estratègiques del desenvolupament futur del barri. En aquesta primera trobada es va parlar dels orígens del barri i dels reptes que té plantejada aquesta zona de la ciutat que va començar a créixer amb els estiuejants.

El Centre Cívic de Montflorit acollia ahir la primera de les xerrades programades en el marc del procés participatiu per a la definició de les línies estratègiques del desenvolupament futur del barri.

La regidora de l’Àrea de Presidència de l’Ajuntament, Marta Pujol, explica que s’han organitzat diverses activitats, com xerrades, debats i tallers de propostes, per conèixer quin és el futur Montflorit que els veïns volen.

L’historiador, Orlando Barrial i l’arquitecte Miquel Sodupe van fer un recorregut històric per Montflorit des de la seva formació fins als nostres dies. Barrial explica que la zona es va començar a poblar quan la burgesia urbana descobreix l’estiueig. Al 1934 es construeix el Casino, obra de l’arquitecte municipal Eduard Maria Balcells, al voltant del qual s’organitzen totes les activitats. Als anys 40 es manté l’estiueig i als 50 es fan noves urbanitzacions pensant en les onades migratòries. Els anys 60 seran els del final de l’estiueig, de la segona residència a Montflorit, perquè les persones comencen a fer vacances a d’altres indrets de Catalunya, d’Espanya o de l’estranger. Montflorit nota aquests canvis amb el creixement de la zona de muntanya i moltes persones comencen a instal.lar la seva residència habitual a Montflorit.

El Montflorit actual

Orlando Barrial explica que a l’actualitat Montflorit s’enfronta a un seguit de reptes i a uns elements de transformació de l’entorn com el desenvolupament urbanístic de la Plana del Castell o “el discutit túnel d’Horta” que transformaran el barri i el veïnat ha de decidir si vol mantenir els valors que Montflorit ha tingut fins ara.

Per la seva banda, l’arquitecte redactor del Pla Estratègic del Parc de Collserola, Miquel Sodupe, recordava que quan a l’any 1982 es va decidir l’ordenació del Parc “Montflorit es veia com un territori que havia envaït un espai natural”, però es tenia clar que s’havia de mantenir la realitat de la zona i “trobar uns mecanismes per preservar les àrees urbanitzades i establir unes vies de relació amb el parc”.  Sodupe comenta que Montflorit “és un barri amb esperit de ciutat-jardí” i que “el desig d’estar amb la natura genera uns punts de dificultat urbana, amb pocs serveis i equipaments”.

Segons l’arquitecte, “és un territori que com a tal està bastant acabat”, tot i que “es poden millorar moltes coses”. Aquestes millores “en el fons estaran en la capacitat de generar vida al voltant de petits equipaments al barri”.

Els dubtes sobre les infraestructures que contempla el PGM

Després de la xerrada, alguns veïns van exposar els seus dubtes amb les infraestructures que “pesen” sobre el barri, com el túnel d’Horta. Miquel Sodupe afirma desconèixer què passarà en un futur amb elles, però insisteix que, si finalment es fan, “es faran d’una altra manera i no com estaven previstes”.

Per la seva banda, la regidora de Presidència, Marta Pujol, assegura que amb el procés participatiu “s’intenta tenir una fotografia de com el veïnat veu Montflorit en un futur i per això, “és molt important fer un plantejament a llarg termini amb la participació del veïnat, independetment de si es fan les infraestructures o no”.

L’Ajuntament de Cerdanyola, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, ha encetat la segona fase del procés participatiu per a la definició de les línies de desenvolupament futur del barri de Montflorit.

Les següents activitats

En el marc del procés participatiu, s’han organitzat un seguit d’activitats que van començar ahir al Centre Cívic i que continuaran el 5 de novembre, al mateix espai, on s’abordarà de nou el Pla General Metropolità i el Pla Especial de Millora Urbana de Montflorit al 1993.

Durant la setmana del 7 al 15 de novembre es repartirà entre el veïnat el quadern o qüestionari de debat ciutadà. El 15 de novembre s’ha preparat una matinal de debat en el que es reflexionarà al voltant del Pla Especial de Règim Interior de Montflorit i la diagnosi de la situació actual i també al voltant de les possibles millores urbanes, la normativa del paisatge, l’accés a Montflorit i al Parc de Collserola, i els espais lliures i la Riera de Sant Cugat.

Finalment, el 13 de novembre es farà un taller de propostes en el que s’imaginarà el futur del barri de Montflorit.