Mor Andreu Alfaro, autor de les columnes de la UAB
14 de desembre de 2012 a les 0:00Alfaro és un dels artistes de referència de la segona meitat del segle XX i un dels escultors contemporanis més importants, amb obres exposades a museus de tot el món i amb obres públiques instal·lades en diverses de les capitals més importants de tot el món.
L’escultor valencià Andreu Alfaro, autor de les columnes de la Universitat Autònoma, va morir ahir a l’edat de 83 anys. La capella ardent s'instal·larà diumenge a migdia al seu taller de Rocafort (Horta).
Alfaro va néixer el 1929 a València en el sí d'una família de carnissers. Sempre va interessar-se per l'art (a banda d'escultor és un excel·lent dibuixant), però no va ser fins als quaranta-quatre anys que va dedicar-se plenament a la seva vocació artística. L'obra d'Alfaro és una referència al món de l'escultura, tant del país com internacional. L'autor sempre ha estat compromès amb el país, i els ideals de llibertat, democràcia i il·lustració són una constant en la seva obra.
A finals de la dècada dels seixanta del passat segle va experimentar amb elements metàl·lics, com ara l'acer i l'alumini. El 1980 va experimentar amb el filferro i el marbre. El mateix any rebé el Premi d'Honor Jaume I i el 1981 el Premi d'Arts Plàstiques d'Espanya. El 1991 la Diputació de València li va concedir el Premi Alfons Roig d'Arts Plàstiques.
Andreu Alfaro té obres en museus de tot el món. Les seves escultures d'Alfaro es poden contemplar en molts punts del país: a l'entrada d'Otos, als Jardins dels Vivers de València l'estatua d'homenatge a Ausiàs March, a l'estació del nord de la mateixa ciutat l'homenatge a la dona, les Columnes de la UAB, a l'entrada d'aquesta universitat, que representen la voluntat de coneixement, la llibertat d'expressió, la identitat cultural i la solidaritat. El Monument dels Països Catalans, a Tàrrega; els Rombes Bessons, l'escultura ubicada al Parc de Cervantes de Barcelona, l'Escultura per a Europa, a Girona, i el monument a la Dona de Terrassa.
L’artista ha estat reconegut com un dels grans artistes de la cultura valenciana i catalana, un renovador de postguerra, un home que va recuperar per a l'art la modernitat, un ciutadà compromès amb la seva cultura i la seva llengua, un referent que va aconseguir situar la seva obra en espais públics de tot el món.
Les columnes de la UAB
Les quatre columnes, que fan entre 25 i 40 metres d'alçada, estan envoltades d'un espai de gespa on s'ubiquen blocs de pedra amb inscripcions de totes les universitats que formen part de l'Institut Joan Lluís Vives.
Aquesta porta d'entrada de la UAB constitueix un símbol amb vista al futur, assentat en les bases de la durabilitat del que vol representar: la unió entre la comunitat universitària catalana i les relacions inseparables entre la natura, la ciència, l'art i la identitat.