Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Mor el centenari Antonio Ortega, pioner del teatre a Cerdanyola
Mor el centenari Antonio Ortega, pioner del teatre a Cerdanyola

Mor el centenari Antonio Ortega, pioner del teatre a Cerdanyola

17 de maig de 2023 a les 17:21

Antonio Ortega ha mort pocs dies després de rebre un homenatge ciutadà pels seus 100 anys. Ortega va destacar al llarg del seu segle de vida per ser un dels fundadors del GAT (Grup Artístic Teatral) l’any 1976 i la seva vessant com artista plàstic tant en el treball del vidre com en la seva obra pictòrica, així com la seva implicació en el teixit associatiu sent col·laborador d’entitats com l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola, la Coral Cerdanyola, la Coral Collserola, la Coral de l’Orfeó la Lira, Freak Show i el Taller de Cinema. La cerimònia de comiat s'oficiarà aquest 19 de maig a les 11 hores al tanatori de Collserola.

Antonio Ortega va néixer el 6 de maig de 1923 a la província d’Almeria. Al 1949 va contraure matrimoni amb la Lolita i d’aquesta unió van néixer tres fills i més endavant cinc nets i dos besnets.

Al 1976 va fundar amb Daniel Claramunt el Grup Artístic Teatral (GAT Teatre), la companyia més veterana de la ciutat que va aparèixer a finals dels 70 al redós de l'antic Casal Parroquial -fins el seu enderroc al 1995- i posteriorment a l’Ateneu. El GAT Teatre ha  estrenat moltes desenes de muntatges al llarg de quasi 50 anys, una companyia que ha portat a l'escenari per primer cop obres com la perseguida pel Franquisme Escuadra hacia la muerte, d'Alfonso Sastre, o la primera versió en català d'El diari d'Anna Franck, amb la presència a Cerdanyola de la secretària d'Otto Franck. El concurs de teatre infantil amb jurats com Mary Santpere o Fabià Puigserver va ser una altra de els fites assolides pel grup teatral al llarg de prop de quatre dècades.

Als últims anys, Antonio Ortega també va participar en una altra entitat teatral nascuda a Cerdanyola, al 2017, l’associació Teatrama.

La seva vessant com artista plàstic també ha estat força destacada. Amb 98 anys feia la seva darrera exposició a Cerdanyola, resseguint la seva obra pictòrica però la seva passió artística es va concretar en diferents disciplines: el vidre, la pintura, la fotografia o la preparació de decorats per a representacions escèniques són algunes mostres.

Primer va ser el vidre.Antonio Ortega quedava impressionat al veure unes figures amb gravats de Txecoslovàquia –el país on considerava que es fan els millors treballs artístics amb aquest material- en una visita a un taller de vidre. Des d’aleshores practicava un art que també és un ofici, el tallat i gravat de vidre, en via d’extinció pels alts costos que comporten aquests tipus de treballs artesanals. Després de la guerra civil, Ortega va marxar cap a l’Argentina, on hi va romandre durant 24 anys treballant, també, com a professional de la talla del vidre. Al tornar, aquest polifacètic artista va regentar una joieria i fent obra artística, la qual va mostrar en diverses ocasions en exposicions a Cerdanyola, amb objectes de vidre de tot tipus bellament ornamentats amb gravats realitzats artesanalment .

Durant la passada Festa Major del Roser de Maig, diverses entitats de la ciutat participaven en un homenatge celebrat als jardins de ca n’Ortadó el dia en què complia els 100 anys. L’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, li va lliurar una insígnia de plata que representa l’alzina de Cordelles en nom de l'Ajuntament.

Cerimònia de comiat

L'acomiadament a Antonio Ortega es farà al tanatori del cementiri de Collserola a partir d'aquest dijous, 18 de maig, a les 12.15 hores. La cerimònia de comiat s'oficiarà al mateix tanatori a les 11 hores de divendres, dia 19.