Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Mor Elisa Arimany, l’artista que feia dialogar els materials amb veu humana
Mor Elisa Arimany, l’artista que feia dialogar els materials amb veu humana

Mor Elisa Arimany, l’artista que feia dialogar els materials amb veu humana

29 de novembre de 2023 a les 15:45

Elisa Arimany, una de les principals artistes contemporànies i amb mes rellevància internacional de Cerdanyola i autora d’Europa, l’escultura ubicada a l’entrada del PTV convertida en un dels símbols de la ciutat, ha mort després d’una llarga malaltia. El funeral en la seva memòria s'oficiarà divendres a les 16 hores a l'església de Sant Martí.

De formació autodidacta, Elisa Arimany va començar la seva carrera artística com a ceramista, i ben aviat incorpora altres materials com la pedra, el ferro i el paper fet a mà. L'artista cerdanyolenca ha combinat l’escultura de format petit i mitjà amb peces monumentals a l’espai públic, com la instal·lada a la plaça d'Europa d'entrada a la ciutat i al Parc Tecnològic del Vallès, amb creacions que són presents a ciutats i museus a nivell internacional.

Diàleg entre materials sempre amb toc humanista

Aquesta Europa convertida en un dels símbols de Cerdanyola és una al•legoria a la unió europea i a l'entesa entre els pobles que pren la inspiració de la seva forma circular en l’agermanament que suposa la sardana. Aquesta concepció humanista del món és una de les principals característiques de l’obra d’Arimany, que, segons destacava el crític d’art Francesc Miralles, comissari d’alguna de les seves principals exposicions, com la retrospectiva que va acollir el museu del monestir de Montserrat, demostrava que es tractava d’una artista lligada als problemes de la societat del present però oberta a la interpretació de cada context històric.

Una artista que feia dialogar els materials aconseguint que elements aparentment contradictoris com ceràmica, paper, pedra o metall convisquin i es complementin en la seva obra, segons destaquen especialistes com Miralles o Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), que subratllaven que Arimany aconseguia que materials durs expressin sensibilitat i càrrega simbòlica provocant emocions que no es poden oblidar al temps que cercava un llenguatge propi i independent dins del moviment de les avantguardes.

Projecció internacional i llegat cerdanyolenc

Arimany és l’artista cerdanyolenca amb més projecció i reconeixement internacional, destacant les seves exposicions a França, Holanda Argentina o uns Estats Units on l’escultura d’Elisa Arimany ha rebut més reconeixement amb obres instal•lades a ciutats com Miami, Atlanta o Nova York. Obra pública d’Arimany, tant escultura com murals ceràmics, que trobem també a Barcelona, Terrassa, Basauri, Bilbao, Lleida, Sant Cugat, Melilla o, com no, a la mateixa Cerdanyola, on destaca, a més de l’escultura de la plaça d’Europa; l'obra Punt de Partida en homenatge als deportats de Cerdanyola als camps d'extermini nazi que està instal·lada a la plaça de la Pau; els murals ceràmics de l'Ajuntament i els del pavelló d’esports de can Xarau.

Elisa Arimany, nascuda a Sant Vicenç de Castellet al 1933 però veïna de Cerdanyola des de mitjans del segle passat quan es va casar amb l'empresari Ramon Sugrañes, va ser escollida al 2002 Cerdanyolenca de l’Any -guardons ja desapareguts que atorgaven els mitjans de comunicació locals- i va ser protagonista de diversos homenatges com el reconeixement del Rotary Club i el Museu d’Art al 2016 o la presentació del llibre-catàleg sobre la seva obra més representativa al MAC al 2021. A més, Arimany va exposar a la ciutat la mostra Migracions al jardí de ca n'Ortadó, l’exposició antològica Terra i foc a l’espai Enric Granados, va cedir escultures per a la mostra de l’Artista al carrer o va muntar la mostra Sèrie pictòrica al carrer, col•laboracions d’Arimany amb el museu de la seva ciutat, un MAC que gestiona la sala d’exposicions de la Biblioteca Central batejada amb el nom d’Elisa Arimany.

El funeral en memòria d'Elisa Arimany s'oficiarà a l'església parroquial de Sant Martí aquest 1 de desembre, divendres, a les 16.00 hores.