Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Mor l'escriptora Lluïsa Forrellad

Mor l'escriptora Lluïsa Forrellad

6 d'agost de 2018 a les 10:52

L’escriptora Lluïsa Forrellad, veïna de Bellaterra, ha mort als 91 anys. Lluïsa, germana bessona de la també escriptora Francesca Forellad, morta al 2013, va guanyar el premi Nadal l'any 1953 amb 'Sempre en capella', per acte seguit desaparèixer del món literari fins retornar l'any 2006 amb 'Foc latent'.

Lluïsa Forrellad va guanyar el Premi Nadal amb 26 anys, el que la convertia en una jove promesa i generava moltes expectatives literàries, però en canvi va desaparèixer del mapa com escriptora fins al seu inesperat i aclamat retorn al 2006 amb Foc latent. La seva germana Francesca va debutar com novel·lista un any després amb La vostra sang, recreació de la vida de Guifré el Pilós.

Les dues germanes van ser les protagonistes del Cafè amb Lletre d'octubre de 2009 a Cerdanyola. Acompanyades per en  Joaquim Sala, les germanes Forrellad van repassar la seva trajectòria literària, i Lluïsa Forrellad va explicar els motius de la seva desaparició literària durant 50 anys després de guanyar el premi Nadal. Lluïsa va comentar que la fama li va desbordar i que no suportava la morbositat per la seva vida privada i el fet que es parlés més de com anava vestida que de les seves inquietuds com a escriptora. Durant aquest silenci, però, no havia deixat d’escriure tot i que no va publicar res per temor a no estar a l’alçada. La seva reaparició literària l’any 2006 es va convertir en tot un èxit i va publicar tres novel·les més, Retorn amarg, situada en la Catalunya rural del segle XIX; El primer assalt, conflictes familiars a la Barcelona del 1962; i L'olor del mal, situada a la Roma de la postguerra.

Les dues germanes havien fundat el 1948 el grup de teatre Quadre Escènic de la Puríssima, amb el qual la Lluïsa va fer d’actriu i es va iniciar en les lletres escrivint dues obres de teatre en castellà: Dos razones i Regimiento de caza 43. Sempre en capella, una obra amb aspectes gòtics i policíacs que contrastava amb l’estricte realisme social dels novel·listes de postguerra, va suposar un salt efímer a la fama, un escenari que no va ser del seu grat i va abandonar fins a un retorn marcat per crítiques excel·lents i una gran acollida del públic lector.