Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Mossos i familiars creen una polsera amb codi QR per a identificar malalts d'Alz...
Mossos i familiars creen una polsera amb codi QR per a identificar malalts d'Alzheimer que es perdin

Mossos i familiars creen una polsera amb codi QR per a identificar malalts d'Alzheimer que es perdin

30 de maig de 2017 a les 11:14

Els Mossos d’Esquadra i la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC), entre elles l'entitat cerdanyolenca Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d'Alzheimer (ACFA), impulsen la campanya “Garantint la seguretat de les persones amb Alzheimer”, una iniciativa de proximitat i sensibilització dissenyada conjuntament per millorar la seguretat de les persones amb Alzheimer i els seus familiars.

L'objectiu de la campanya és "prevenir per protegir les persones amb Alzheimer però sense invalidar-les”, segons destaquen fonts dels familiars, mentre des dels Mossos d'Esquadra es remarca que “és un orgull col·laborar amb col·lectius vulnerables" ja que iniciatives com aquesta campanya "són l’ADN del cos de Mossos d’Esquadra, treballar per la ciutadania i la proximitat”.

Una de les accions d’aquesta campanya és la creació d’una polsera identificativa amb codi QR que porta el logotip dels Mossos d’Esquadra i de la federació d'entitats de familiars que ja es disponible a Cerdanyola. La polsera serveix perquè si una persona amb Alzheimer es perd o es desorienta, es faciliti al ciutadà o al policia que la trobi les dades bàsiques de contacte del cuidador (nom i telèfon) a més de contenir informació d’interès del malalt. La FAFAC ha fet una previsió de 2.000 polseres i s'ha encarregat de la seva venda i distribució a les seves AFA.

Una altra de les accions és la distribució d’un nou tríptic “Què fer quan una persona amb Alzheimer es perd?” amb consells de seguretat dirigits als familiars i cuidadors sobre com actuar quan es perd o desapareix una persona amb Alzheimer.

Els Mossos també faran difusió interna als brífings i a la Intranet corporativa de la “Guia per a l’assistència a persones amb demència”, en què es recullen els consells bàsics d’actuació adreçats als agents dels Mossos d’Esquadra per millorar la seva assistència a les persones amb Alzheimer. A més, els serveis de relacions amb la comunitat faran presentacions sobre estafes i maltractament a les 21 associacions de familiars d’Alzheimer que estan repartides pel territori.

Com facilitar la feina a la policia

Podeu ajudar a localitzar el vostre familiar anotant les vostres dades de contacte, juntament amb el nom de la persona amb Alzheimer en:

- una polsera identificativa (FAFAC- PG-ME)

- un penjoll

- etiquetes a les peces de roba

Si la persona desapareix no cal esperar 24 hores, truqueu immediatament al 112 o  adreceu-vos a qualsevol comissaria del cos de Mossos d'Esquadra (obertes les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any). Heu de portar el vostre document d’identificació personal (DNI, passaport, NIE o permís de conduir).

Si la persona apareix adreceu-vos a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra a retirar la denúncia. Si s’ha fet difusió del cas, retireu les fotografies i els rètols que s’hagin penjat. Feu-ho també a les xarxes socials.

Els Mossos indiquen que, en cas de desaparició convé aportar el màxim de dades de la persona desapareguda:

-       Fotografia recent

-       Lloc i hora en què la persona ha desaparegut

-       Roba que duia en el moment de desaparèixer

-       Descripció detallada amb totes les característiques físiques i trets diferencials

-       Si portava diners, targetes o telèfon mòbil

-       Llocs on li agrada anar, si ha desaparegut amb anterioritat i on s’ha localitzat

-       Informació rellevant de la desaparició i sobre la persona desapareguda: tipus de diagnòstic (Alzheimer o altres demències), grau d’autonomia, etc.

Galeria d'imatges