Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • MP Food Watching guanya el XII Programa de Generació d’Idees del PRUAB
MP Food Watching guanya el XII Programa de Generació d’Idees del PRUAB

MP Food Watching guanya el XII Programa de Generació d’Idees del PRUAB

24 de desembre de 2021 a les 8:40

El millor projecte de la 12a edició del Generació d’Idees ha estat ‘MP Food Watching’, una solució per determinar la presència de microplàstics en els aliments a través d’una metodologia basada en tecnologia de visió hiperespectral, desenvolupada per Begonya Marcos, investigadora de l’IRTA, i Oscar Moriones, investigador de l’ICN2.

El Programa Generació d’Idees (PGI) és una iniciativa per fomentar l’esperit emprenedor, la cultura de la innovació i ajuda al personal investigador i doctorand de tots els àmbits científics del Campus de la UAB a buscar solucions als reptes del territorio. El PGI está impulsat per la UAB i del Parc de Recerca UAB i en aquesta dotzena edició s’ha dedicat a la problemática que suposen els microplàstics per al planeta.

La solució distingida ha estat MP Food Watching, desenvolupada per Begonya Marcos, investigadora de l’IRTA, i Oscar Moriones, investigador de l’ICN2. Els investigadors proposen una solució innovadora per determinar la presència de microplàstics en els aliments, a través d’una metodologia basada en tecnologia de visió hiperespectral. El reconeixement suposa un suport econòmic de 1.000 euros per iniciar una campanya de micromecenatge i d’inversió en difusió a les xarxes socials, així com sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB.

Els altres dos projectes finalistes d’aquesta edició han estat:

  • Qu4tRe, que s’ha dut el premi del públic, que promou substituir els envasos d’un sol us dels mercats municipals per un contenidor reutilitzable, anomenat Omnibox. L’equip de recerca, format per tres investigadores de l’IBB-UAB, Mariana Teles, Nerea Roher i Lourdes Benítez, i dos enginyers de l’empresa Quadpack, Mariola Rodríguez i Roger Oller, ha dissenyat una logística de distribució, recuperació i neteja d’aquests contenidors i ha creat una aplicació perquè els usuaris puguin tenir-ne control i la traçabilitat. El projecte dóna resposta un dels reptes plantejats per una de les entitats i empreses que van presentar reptes a l’inici del programa, l’Ajuntament de Sant Cugat.
  • EMANS (Easy Micro and Nanoplastic Sampling), creat per Andrea Vidal, investigadora del CREAF, i Michaël Grelaud, investigador de l’ICTA-UAB, un servei integral d’anàlisi de micro i nanoplàstics mitjançant un adhesiu, el Plasticker, que funciona com un dispositiu de mostreig senzill, totalment biodegradable i que permet agilitzar l’estudi de microplàstics per a l’avaluació ambiental dels entorns urbans.

Acte final del Programa Generació d'Idees sobre Microplàstics (PRUAB)