Municipals 2015 (EMD). Àlvar Roda: "s'ha de convèncer més i no cridar tant"
13 de maig de 2015 a les 12:00Àlvar Roda (Agrupació d’Electors de Bellaterra), 63 anys, està casat, té dos fills i 2 nets i espera dues més en pocs dies als que espera transmetre els valors de la solidaritat i també del món de l’empresa, però sobretot que no vegin passar la vida davant d’una pantalla. Cofundador de l’empresa Cege dedicada a les arts gràfiques és membre d’una de les nissagues més conegudes de Bellaterra: els Roda han estat referents del món cultural i educatiu al Vallès. L’Àlvar ha fet els seus passets al món del teatre, però sobretot a la música. Cantautor de vocació, aquest divendres actua al Teatre del Ponent de Granollers. Els grans noms de la Nova Cançó són els seus referents musicals, al costat de Tom Waits, mentre està llegint La força per canviar les coses, d’Arcadi Oliveres i Itziar González. Al barri el pots trobar fàcilment al Club Bellaterra, del que va ser vicepresident.
Audios
13-05-2015 Entrevista amb Àlvar Roda (AEB)
13-05-2015 Àlvar Roda. Espai obert i no guetto
13-05-2015 Àlvar Roda. Projecte urbanístic
13-05-2015 Àlvar Roda. Equipaments reals i fantasmes
Àlvar Roda creu que tothom hauria de ser regidor del seu poble un cop a la vida. Ell ho va ser de Sant Cugat entre els anys 2007 i 2011 i va arribar a ser president de Ciutadans pel canvi, aquell corrent maragallista que acompanyava el PSC. D’aquí va passar a Necat amb l’altre Maragall i ara la seva opció com a presidenciable per a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha rebut el suport públic de la candidatura d’ICV/EUiA/MES de Cerdanyola. No obstant això, la seva candidatura és la d’una Agrupació d’Electors que ha rebut el suport públic d’un grup de veïns de Bellaterra, però que no es presenta a l’urna per escollir els regidors de l’Ajuntament i els vocals de l’EMD.
No tenir vocals del seu partit no és, però, un problema per a Roda que explica que l’altre dia un candidat d’una altra formació li deia que si guanyava Roda a l’urna de presidenciable ell estaria a l’oposició. “A l’oposició de què? De Bellaterra?", explica Roda que li va respondre. El candidat explica que segur que coincidirà en molts punts dels programes dels partits i que serà fàcil arribar a acords en benefici del barri i no del partit.
Àlvar Roda manifesta que l’important ha de ser convèncer més i no cridar tant i posa l’exemple de la transofrmació del Club Bellaterra en què es va negociar amb l’Ajuntament, l’entitat financera i els socis de l’entitat per un projecte que considera ha estat positiu per a totes les parts. Àlvar
Roda explica que Bellaterra ha estat un barri oblidat per l’Ajuntament de Cerdanyola que moltes vegades actua com si les necessitats de llum o carrers de Bellaterra fossin necessitats privades quan són públiques. Roda reivindica que l’actuació municipal a Bellaterra ha de ser com a la resta de barris del municipi, però no és així.
Àlvar Roda indica que el primer que farà serà revisar l’actual conveni entre EMD i Ajuntament, dues institucions que han de buscar una relació de normalitat, per trobar punts d'entesa i col·laboració.
Els bellaterrencs han de pensar quina Bellaterra volen i Roda defensa que no ha de ser un guetto de luxe amb pilones i càmeres de seguretat, sinó un espai obert sense por a la seguretat i defugint l’aillament. Roda aposta per una Bellaterra dinàmica que recuperi per al veïnat i les seves associacions la Festa Major de setembre perquè “la política quan arriba al poder segresta la cultura que ha d’estar en mans de la societat civil, que a Bellaterra és molt forta”.
L'estat de voreres o enllumenat, la falta de cura de la via pública són els principals problemes que deteca Roda. L’elaboració d’un projecte urbanístic consensuat amb ordenació dels carrers i voreres seria una de les prioritats per a Roda amb la semipeatonalització del carrer de Joan Fàbregas i l’arranjament del “passeig dels enamorats que va des de l’estació al restaurant Marx per ser un espai de passeig” natural.
Àlvar Roda creu que es podrà aconseguir que, definitivament, no hi hagi un abocador al clot de Can Fatjó dels Aurons en un municipi que ha patit un “desgast impressionant”, però destaca que per facilitar que s’ompli amb terres i runes és la possibilitat que, si finalment fan el Vial Interpolar, que fos totalment soterrat i utilitzar el material que es tregui “per arranjar el forat del turó dels Aurons”. Roda indica que la ciutadania va protestar molt per la construcció dels túnels de Vallvidrera però es van negociar contraprestacions, es va vigilar que es fes bé i ara “ningú es queixa”.
Roda recorda que la transformació del Club Bellaterra va suposar la cessió d’un local de 110 metres quadrats per tenir una activitat pública. Inicialment es pensava en l’EMD, la policia o un CAP, però no és va poder assolir. Roda aposta per la instal·lació d’una oficina d’atenció sanitària i l’EMD “sembla que ara ha donat un pas en aquest sentit però no se sap si és una realitat o una fantasmada”.
El presidenciable de l’Agrupació d’Electors de Bellaterra posa també l’accent en la necessitat de millorar les connexions amb el Turó de Sant Pau salvant les carreteres existents actualment que fan de barrera entre els dos nuclis i que sigui una “comunitat més homogènia” i en què caldria reforçar el lligam amb la UAB amb vincles culturals com, per exemple, la instal·lació d’una biblioteca al barri lligada amb la central del campus.
Àlvar Roda manifesta que al món de la política i l'administració "cal imaginació, ser agosarat i no pensar en els quatre anys" del càrrec.