Municipals 2015. Guillem Ortega (Bloc Municipal): 'sense participació ciutadana no es poden canviar les coses'
11 de maig de 2015 a les 11:27Cerdanyola.info segueix amb la publicació d'entrevistes amb els caps de llista a les eleccions municipals. Guillem Ortega, 38 anys, acabat de casar, formador d'empresa en l'àmbit d'atenció al client i aplicacions informàtiques, és el candidat a l'alcaldia pel Bloc Municipal, formació que concorre per primera vegada a unes eleccions locals, tot i que Ortega ja va encapçalar la candidatura de SI a les municipals de 2015. Guillem Ortega, educat en els valors de la convivència, la tolerància i el respecte, és casteller, geganter i graller, a més d'un enamorat de Berga, on es troben les arrels familiars. Gran lector de Josep Pla, la seva pel•lícula favorita és 'Ilusiones de un mentiroso', sobre com els rumors poden esdevenir veritats absolutes, per això creu que un polític mai ha de tenir por a dir la veritat i assumir l'autocrítica si cal.
Audios
11-05-2015. Entrevista Guillem Ortega. BLOC
Guillem Ortega va començar en política al 2010, entrant a militar a Solidaritat Catalana per la Independència (SI) per la seva proposta obertament independentista. Amb SI va presentar-se candidat a l'alcaldia el 2011, obtenint 235 vots. Ara, SI s'ha integrat en el Bloc Municipal per ampliar la base electoral en una proposta "per sobre de marques polítiques, en clau estrictament municipal i fent bandera de l'honestedat i la participació ciutadana per canviar les formes de fer política".
El Bloc Municipal es presenta com "una candidatura honesta, preparada i valenta feta amb l'objectiu de millorar la ciutat, aplicar mesures de transparència i assumir el compromís de retre comptes a final de mandat per tot allò que s'hagi fet o deixat de fer". Ortega creu que un alcalde o alcaldessa "ha de saber escoltar, trepitjar carrer i ser capaç d'exercir l'autocrítica i tenir la suficient obertura de mires per poder arribar a grans acords de ciutat amb la resta de grups municipals".
El primer que faria Guillem Ortega si arribés a ser alcalde de Cerdanyola seria una auditoria econòmica, "fer públic l'estat de comptes i a partir d'aquí emprendre accions per garantir necessitats bàsiques com l'habitatge i l'educació i atraure empreses per crear ocupació".
Guillem Ortega creu que tot i que una lògica democràtica estricta hauria de permetre governar a la llista més votada, considera que les futures aliances per formar govern "estaran molt supeditades a les eleccions autonòmiques i la clau sobiranista". En tot cas, Bloc Municipal no formaria part de cap aliança i es limitaria a donar suport a diversos temes de ciutat.
Pel que fa a les propostes de programa, en matèria d'ocupació, tot i reconèixer l'escàs marge de maniobra del que gaudeix un consistori, el Bloc vol aprofitar la situació privilegiada de Cerdanyola al territori "per atraure empreses que suposin un valor afegit per la ciutat, tant tecnològiques al Parc de la Ciència com industrials als polígons ja existents i que han perdut pes econòmic amb la crisi".
El Bloc també es proposa optimitzar els recursos municipals i dotar-se de la màxima partida pressupostària possible per fer front a les emergències socials "per no deixar al marge a cap ciutadà en situació de risc, sense oblidar treballar a través d'un equip interdisciplinar en la prevenció de les situacions d'exclusió".
Activar la participació ciutadana és un dels grans objectius del Bloc Municipal, i per fer-la possible proposen la implantació de pressupostos participatius, crear la figura del regidor de barri, reformar els consells municipals i dotar-los de poder de decisió i realitzar assemblees i consultes veïnals sobre els temes que més els afectin.
Guillem Ortega és partidari de dedicar més atenció al manteniment de l'espai públic i "establir un full de ruta per marcar les actuacions de millora més urgents i establir quines són les intervencions més necessàries per millorar el barris".
Ortega troba necessari millorar les relacions de l'Ajuntament amb Bellaterra i amb la UAB i establir una relació basada en el benefici mutu i la col•laboració.
El Bloc assumeix que "la situació financera no permet grans alegries ni grans inversions per construir nous equipaments i infraestructures". Respecte els equipaments són partidaris de millorar els existents per recuperar espais i donar cobertura a diverses entitats, realitzant un pla d'usos.
En l'àmbit del Centre Direccional, Guillem Ortega troba "absurd construir nou habitatge havent-hi pisos buits a la ciutat i optaria per aprofitar el territori per al seu ús industrial, com a pol d'atracció d'empreses". Ortega exigeix remeiar l'abocador de Can Planas, però es pregunta "per la millor manera de fer-ho i per qui pagarà els treballs que calen per fer-ho possible després d'anys i anys de deixadesa i eludir responsabilitats".
Guillem Ortega creu que s'ha de debatre en profunditat la possibilitat d'instal•lar un centre comercial al Centre Direccional, "ja que si per una banda pot perjudicar al comerç local, per una altra pot suposar uns ingressos importants en concepte d'impostos". El que sí demana és una regidoria exclusiva per al tema del comerç local, suprimir la zona blava per zones d'aparcament gratuït i rotatori de curta durada, i ajudar els comerciants amb bonificacions fiscals.
Guillem Ortega reconeix que serà complicat obtenir representació al Ple i que poder entrar-hi seria un gran èxit, però recorda als ciutadans i ciutadanes que "si realment volen canviar les coses han de ser valents i valentes i donar confiança a una candidatura com la del Bloc Municipal amb capacitat per fer les coses d'una altra manera".