Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Municipals 2023. 13 opcions per a Cerdanyola: tu tries

Municipals 2023. 13 opcions per a Cerdanyola: tu tries

26 de maig de 2023 a les 8:09

13 candidatures es presenten en aquestes eleccions municipals, són les opcions entre les que podran triar les 43.683 persones amb dret a vot de Cerdanyola aquest diumenge. Per tant, 13 persones -10 homes i 3 dones- opten a l'alcaldia de la ciutat, mentre que hi ha 6 candidats a la presidència de l'EMD de Bellaterra que, recordem, es tria de forma directa, mentre que l’alcaldia l’elegiran els 25 regidors que determinin els resultats electorals.

Només dos alcaldables repeteixen -Carlos Cordón i Joan Sánchez- i també dos candidats repeteixen com a presidenciables a l’EMD -Ramon Andreu i Quim Oltra-. Hi ha cinc candidatures que es presenten per primer cop a les eleccions municipals -Vox, Ara Cerdanyola, Valents, Impuls Municipals i Bellaterra Endavant-.

Carlos Cordón (PSC): “volem continuar desenvolupant el nostre projecte d’estabilitat i compromís per recuperar l’orgull de ciutat”

El PSC espera poder seguir al capdavant de l’Ajuntament amb la majoria suficient per continuar i acabar projectes ja iniciats durant aquest mandat com un nou pavelló, la nova comissaria, una sala polivalent, la Torre Vermella i Can Llopis, i les actuacions a l’espai públic. El candidat a l’alcaldia del PSC i actual alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, assegura que “durant el mandat que ara acaba s’han dedicat moltes hores per fer possible una ciutat on poder viure, treballar i passar-ho bé”. I que aquest serà el camí a seguir els propers quatre anys, “parlar amb la gent i intentar resoldre els seus problemes, amb màxima prioritat per la neteja i manteniment de l’espai públic”. 

Albert Turon (ERC): “tenim l’equip per fer realitat el nostre projecte de canvi i la disposició a liderar aquesta alternativa a la ciutat”

ERC s’obre a pactes que facin possible encapçalar un govern que dugui a terme un canvi de model a la ciutat i aparqui tot el que representa la gestió del PSC, aprofitant la maduresa assolida al llarg del mandat del 2015 al 2019 i assumint que tot canvi social requereix temps i treball constant. El candidat a l’alcaldia de Cerdanyola per ERC, Albert Turon, diu que el model de ciutat del seu partit i el del PSC no són compatibles, "com va demostrar l’actual govern davant la proposta de mà estesa d’ERC per abordar temes com la recollida de residus o l’organització interna, una oferta que el PSC va rebutjar a canvi d’una estabilitat estèril".

Ciutadans espera mantenir representació i condicionar acords pensant més en Cerdanyola que en clau partidista

Ciutadans espera revertir a Cerdanyola, ciutat on es van fundar i sempre han obtingut bons resultats, la tendència a la baixa que marquen les enquestes i així esdevenir una força necessària en els grans acords de ciutat. El candidat a l’alcaldia de Cerdanyola per Ciutadans, Pau Ortolà, desitjaria poder mantenir l’actual representació de 3 regidors "per poder condicionar el proper govern i centrar-lo per treballar per Cerdanyola sense supèrbia, obligant-los a haver de pactar amb diverses forces". Ortolà assegura que "mantindrem l’esperit constructiu de l’actual mandat, pensant més en Cerdanyola que en clau electoralista, collant al govern per a que compleixi els acords i executi les inversions".

Ivan González (Guanyem): “l’Ajuntament és la primera línia en la defensa dels drets de les classes populars front el poder econòmic”

Guanyem Cerdanyola es presenta com l’oportunitat de tornar a posar l’Ajuntament al servei de les classes populars per redistribuir la riquesa i defensar els serveis públics i el dret a l’habitatge, fent del municipalisme una eina cabdal de transformació social. El candidat a l’alcaldia de Cerdanyola per Guayem, Ivan González, admet que “essent impossible assolir una majoria absoluta, sí que esperem sumar amb la resta de forces progressistes per arribar a governar amb estabilitat i posar en marxa totes les inversions que el PSC ha estat incapaç de tirar endavant”. 

Pedro Arco (ECP): “cal descentralitzar serveis als barris per fer-los més propers a la ciutadania”

En Comú Podem espera augmentar la seva presència al Ple i tenir més força per posar en marxa l’Ajuntament reorganitzant la maquinària interna, donant més veu i participació als veïns i apropant l’administració als barris. El candidat a l’alcaldia d’En Comú Podem Cerdanyola, Pedro Arco, manifesta satisfacció pel paper jugat per la seva formació durant aquest mandat, “impulsant la taula d’habitatge o la gestió directa de les escoles bressol municipal”, però lamenta que “el PSC no hagi fet els deures i tot hagi quedat a mig camí”. Per no repetir aquesta situació, Arco espera augmentar representació “per assegurar que els acords de governabilitat passin del paper al carrer amb un pla d’inversions que s’executi en alt grau”. 

Joan Sánchez Braut (JxC): “volem ser un pont entre diverses forces i sumar per Cerdanyola”

Junts per Cerdanyola espera millorar els resultats de 2019 i ser una força decisiva a l’hora de sumar esforços i buscar les coses que uneixen a la majoria de grups per assolir consensos i fer avançar la ciutat. El candidat a l’alcaldia per Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez Braut, veu prioritari per començar a treballar "un gran acord per endreçar l’organització interna del consistori i poder disposar d’una administració eficient i eficaç, que deixi enrere tant anys acumulant reconeixements d’obligacions, contractes que caduquen i s’han de prorrogar, tramitacions lentes i personal desbordat".

 

El PP vol posar ordre a l’espai públic de la ciutat

El PP confia en créixer a Cerdanyola per poder incidir més en el govern de la ciutat i posar en pràctica alguns punts del seu programa, com tot el que fa referència a la neteja i manteniment de l’espai públic i actuar contra els incívics. La candidata a l’alcaldia de Cerdanyola pel PP, Anabel Plans, aspira a poder ser clau per impulsar accions de govern que “posin una mica d’ordre a la ciutat, treballant per tenir un espai públic net i en bon estat i per dotar de més recursos la policia local i acabar amb l’actual sensació d’inseguretat que es viu als barris”.

Vox es presenta per primer cop amb els impostos i la inseguretat com a principals temes a canviar

Una de les formacions que es presenta per primer cop a les eleccions municipals és Vox que planteja com a lema Cuida Cerdanyola, cuida el teu.

El candidat a l’alcaldia de Vox, Óscar Conde, indica que els governs d’esquerres han fet que tinguem els impostos més alts, com l’IBI o el de l’AMB. Un altre problema és la inseguretat ciutadana amb augment de robatoris amb intimidació i aplanaments de casa.

*Oscar Conde no va participar en les entrevistes a Cerdanyola Ràdio per qüestions laborals, però podeu accedir a les seves declaracions als vídeos del cicle 13 candidats, 13 respostes (cliqueu)

Octavi Sena (Ara Cerdanyola): “volem engrescar la gent per fer seva la ciutat”

Ara Cerdanyola es presenta com una força municipalista i humanista encapçalada per Octavi Sena i Míriam Mimó amb el lema Engresquem Cerdanyola i amb la voluntat de posar les persones al centre i passar comptes a diari amb l’electorat.

El candidat a l’alcaldia per Ara Cerdanyola és Octavi Sena, pastor protestant resident a Sant Cugat que se sent molt vinculat a Cerdanyola, vol engrescar la gent “donant-li veu i fent-la partícip d’un projecte comú de ciutat, perquè aconseguir que la ciutadania senti seva i estimi la seva ciutat és la millor manera d’aconseguir un municipi acollidor on regni la bona convivència”.

Ramon Andreu (GxB) aposta per la segregació municipal per una desconnexió territorial que dificulta la gestió, no per desdeny

Gent per Bellaterra (GxB) es presenta a les eleccions amb l’objectiu d’apostar per la segregació de Bellaterra i la seva annexió al municipi de Sant Cugat i per fer front a dues amenaces que consideren que encara pateix aquest territori: l’abocador de Can Fatjó dels Aurons i el possible pas del Vial Interpolar.

El cap de llista de GxB, i actual president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Ramon Andreu, manté l’aposta del seu grup per la proposta de segregació del municipi de Cerdanyola i posterior annexió al de Sant Cugat.  Per a Andreu, l’existència del campus de la UAB separa més el veïnat de Bellaterra del nucli central de Cerdanyola que la pròpia autopista A7 i insisteix que l’aposta per annexionar-se a Sant Cugat “no és per desdeny, sinó perquè hi ha una disfunció que dificulta molt la gestió” del dia a dia i acaba perjudicant els serveis que rep la ciutadania. Andreu remarca que “hi ha coses boníssimes a Cerdanyola, com la Policia Local”, però que es troben en falta.

Bellaterra Endavant! per impulsar un nou conveni i prioritzar les inversions al carrer

Bellaterra Endavant! és una formació integrada per gent diversa i transversal que es presenta a les eleccions per impulsar un canvi a Bellaterra que passi per un conveni amb major autonomia i millor finançament, treballar de la mà de les associacions, preservar l’espai natural i prioritzar les inversions al carrer.

Bellaterra Endavant! Aspira a posar fi a 12 anys de govern monocolor que, consideren, ha decebut les expectatives generades amb la creació de l’EMD pels pocs canvis produïts i pels continus enfrontaments amb l’Ajuntament. El cap de llista de Bellaterra Endavant!, Norman Portell, explica que “propugnem una política de present, que passa per negociar un nou conveni amb més competències i millor finançament, i recolzar qualsevol associació que sorgeixi a Bellaterra”.

Elisenda de Clascà (Impuls): "les opcions que hi havia fins ara no han donat resposta als problemes i inquietuds de Cerdanyola"

Impuls municipal es presenta com una formació de Km 0 que vol ser la veu de la ciutadania més enllà de les ideologies i els partidismes i apostant per una administració eficaç i ràpida que doni serveis de qualitat al veïnat.

La seva candidata a l'alcaldia, l'advocada Elisenda de Clascà, creu que a Cerdanyola hi ha una “atomització dels barris” per mala connexió i denuncia la falta d’aparcament existent als carrers. En aquest sentit, la candidata d’Impuls anuncia com un dels seus projectes més ambiciosos el del soterrament de dos quilòmetres de la via de Renfe i l’estació de Cerdanyola Centre, cosa que, ressalta, dignificaria el barri dels Quatre Cantons i la N150 i  suposaria ampliar l’aparcament públic

Valents prioritza incentivar l’ocupació i la construcció de l’hospital Ernest Lluch

Valents es presenta com una formació nova de tall constitucionalista lliberal conservador integrada per gent que han fet un pas endavant per posar en marxa Cerdanyola amb sentit comú. Valents prioritza escoltar la veu dels autònoms, incentius fiscals a la creació d’ocupació i lluitar per l’Hospital Ernest Lluch.

La candidata a l’alcaldia de Cerdanyola per Valents, Carmen León, es marca com a prioritats polítiques en cas de governar recolzar als autònoms i incentivar fiscalment a les empreses i persones que prioritzin l’ocupació de gent de la ciutat, especialment per a la gent jove “perquè no marxi de la ciutat, ja que són la força del futur per sostenir la societat”.