Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Municipals 2015 Muriel Casals tanca campanya de CiU a Bellaterra
Municipals 2015 Muriel Casals tanca campanya de CiU a Bellaterra

Municipals 2015 Muriel Casals tanca campanya de CiU a Bellaterra

22 de maig de 2015 a les 10:12

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, va protagonitzar ahir vespre al Centre Cívic del Turó de Sant Pau una xerrada sota el títol “La independència, raons i sentiments” i que significava l’acte final de campanya de la candidata per Convergència i Unió, Remei Gómez, per aquestes eleccions municipals a l’EMD de Bellaterra.

Audios

22-05-2015 Muriel Casals

Muriel Casals afirma que hi ha raons sentimentals i econòmiques que porten cap a l’independentisme. Un procés que necessita de tothom, fins i tot d’aquells nou vinguts darrerament, amb l’atractiu especial de que això està a mig fer i serà com entre tots el farem.

Segons la presidenta d'Òmnium Cultural, part de la culpa de que tot no vagi tan bé com es voldria és nostra, ja que entre els catalans hi ha com una maledicció que ens porta a la divisió en els moments més importants i decisius.

Unes raons sentimentals basades en l’oportunitat engrescadora i il·lusionant de crear un nou país i unes econòmiques argumentades en el ja conegut plantejament del dèficit fiscal que impossibilita, segons ella, a la Generalitat una bona gestió del pressupost públic a Catalunya i donar una resposta correcte a la despesa pública, sobre tot en sanitat i educació.

D’altra banda, Casals també diu que el catalanisme tradicional ja ha perdut l’esperança de modernitzar econòmicament i socialment Espanya i conviure amb ella, ja que, per a ella, ni en democràcia no hi ha lloc per a nosaltres si volem viure com a catalans.

Per a Muriel Casals, aquesta manca d’enteniment entre Espanya i Catalunya no és només mala fe dels governs espanyols, sinó també una història econòmica i social molt diferent i, conseqüentment, unes necessitats diferents.

I és que el pas a la modernitat, és a dir el procés d’industrialització, els catalans el fan d’una manera molt lenta i llarga i que dóna com a resultat una estructura social amb molts petits propietaris, amb molta mobilitat social i, sobre tot, amb una mentalitat de que la riquesa ve del treball i l’estalvi.

Contràriament, el cas espanyol és totalment a l’inrevés, ja que a la modernitat hi arriba d’una manera molt ràpida i brusca a finals del segle XX. Passen de ser una societat agrària a una altre basada en unes finances i algunes grans empreses, lligades al poder polític, la qual cosa dóna com a resultat una mentalitat en la qual es veu possible fer-se ric de manera molt ràpida.

Dues mentalitats diferents que fan que el poder polític espanyol mai hagi estat sensible a aquestes diferències i hagi funcionat amb una mentalitat pròpia de Castella.

Casals creu que ara s’ha decidit dir les coses per al seu nom i sense embuts per part d’alguns.

Segons Muriel Casals, la societat civil pot fer coses al respecte, però ha de ser el món polític qui s’ha de moure, perquè són ells, els polítics, qui tenen la representació a les urnes, i perquè el pas a donar és polític.