Música, activitats comercials i de patrimoni, propostes destacades del cap de setmana
30 de setembre de 2016 a les 12:41El Cap de Setmana Ibèric dedicat al comerç, l'edició de tardor de Firestoc al Parc del Turonet i el concert de l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola amb tres compositors francesos de protagonistes són algunes de les activitats previstes.
Avui divendres, es farà a la Biblioteca Central un taller d'ocells de paper, emmarcat en la tercera piulada de l'Escola d'Arts Plàstiques de l'Ateneu. Començarà a les 17,30h.
La música acomiadarà la jornada a la sala Circus amb les bandes Bullit i Aldrin i Collins. Començarà a les 22h i el preu de l'entrada és de 3 euros.
Activitats de dissabte
Com cada dissabte, tindrà lloc la Fira d'antiguitats, col·leccionisme i artesania, que en aquesta ocasió es farà a la plaça del Pla de les Alzines. De 9 a 14h, tindrà lloc la d'antiguitats, col·leccionisme i artesania i de 14 a 20,30h, només la d'artesania.
La llibreria L'Aranya organitza El contecontes de la Berta, perquè els més petits de la casa gaudeixin dels contes i de la realització d'una manualitat a les 12h.
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver participa en el Cap de Setmana Ibèric de l'1 i 2 d'octubre amb un ampli programa d'activitats que giren sobre l'eix temàtic del comerç entre els ibers i els altres pobles de la Mediterrània antiga, com eren grecs, fenicis, cartaginesos i romans.
Es farà jornada de portes obertes i visites guiades a les exposicions del Museu i una gran diversitat d’activitats familiars al voltant del comerç. El director del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, Joan Francès, assegura que el comerç és l'element que millor explica la formació i desenvolupament del món ibèric, que són la porta per passar de la prehistòria a la història.
Dissabte a les 12 hores, el director de les excavacions farà un recorregut per l’exposició permanent Cerdanyola, terra d'ibers i pel poblat. A les 17 hores, en Bilos i la Betinin, dos personatges ibèrics, explicaran com es comprava al segle III aC, en una aproximació apassionant i gens solemne sobre la vida quotidiana dels ibers.
El diumenge al migdia hi ha previstes dues visites guiades, una a l’exposició permanent Cerdanyola, terra d’ibers i una altra a l’exposició temporal La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la prehistòria catalana, oportunitat única de veure una col·lecció de materials que van del Neolític al Bronze i que difícilment es podran tornar a reunir en un mateix espai.
A més, durant tot el matí, es faran cinc tallers familiars sobre tria de cereals, encunyació de moneda, màscares de Déus grecs, joieria cartaginesa i transport d'àmfores romanes.
Per tancar la festa i com ja és tradició, a les 13.30 hores, els poblats de Ca n’Oliver, Puigcastellar de Santa Coloma de Gramenet i les Maleses de Montcada i Reixac es comunicaran amb miralls.
Dissabte a la tarda torna Cerdanyola Screen, un festival de curtmetratges no competitiu que té com a objectiu principal mostrar les últimes tendències cinematogràfiques europees, tant d'alt com baix pressupost, però d'alta qualitat.
El festival es presenta en dues parts, en dues estacions de l'any oposades: cinema de dansa, a la primavera, i cinema de ficció, a la tardor.
A la temporada de tardor es podrà veure aquest dissabte, a les 18,30h diversos curtmetratges de producció catalana. I diumenge, a les 12h un especial d'animació infantil.
Les sessions es faran al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) i tindran una durada de una hora i mitja aproximadament. L'entrada serà totalment lliure.
El Centre Cívic de Montflorit acull una nova sessió de Vespres Literaris. En aquesta ocasió dedicada al llibre El ball, d'Irene Nemirovsky. Començarà a les 19h.
Activitats de diumenge
Amb motiu de la setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, es portarà a terme l'activitat "Aprendre a anar en bici". L'objectiu és que aquelles persones que mai han anat en bici, o que creuen tenir-ho oblidat, descobriran com és possible, arribar a mantenir l'equilibri sobre la bicicleta, arrancar, pedalar i frenar amb seguretat. Cal que els participants s'inscriguin a l'adreça de correu agenda@cerdanyola.cat facilitant nom, telèfon i alçada.
Les places són limitades. Està adreçat a persones adultes. Els menors, a partir de 12 anys, poden participar amb companyia d'un adult. Es farà a la plaça del Pla de les Alzines, de 10 a 13h.
Al Bosc de Can Catà (obert el 1r i 3r diumenges de mes) estan previstes diferents activitats de descoberta de l'entorn organitzades per Can Catà natura. S'han organitzat dos itineraris per fer a peu: Fem el camí de la font nova! i Anem cap a la font vella! Comença a les 10h. Hi ha possibilitat de fer itineraris fotogràfics. El preu per als adults és de 3 euros i els infants 2 euros.
El Firestoc de Tardor torna el primer diumenge d’octubre a la seva cita amb la ciutadania. Establiments comercials de molts sectors muntaran parada al Parc del Turonet, aprofitant una estructura de tendals, i oferiran els seus productes a uns preus molt avantatjosos per a qui vulgui acostar-s’hi.
Aconseguiran, d’aquesta manera, alliberar-se dels estocs quan s’albira la nova temporada tardor – hivern, publicitaran directament la seva activitat comercial i afavoriran la clientela que els visiti al Parc del Turonet.
La fira estarà amenitzada per una atracció de llits elàstics per als més petits i també disposarà de servei de bar.
La jornada de diumenge es tanca amb música clàssica. L'Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) ofereix el tradicional concert de tardor a les 18 hores, al Teatre Ateneu, amb un repertori de tres peces de tres autors francesos dels segles XVIII i XIX: Camille Saint-Saëns, Ernest Chausson i Claude Debussy.
El concertino director de l'OCC, Kai Gleusteen, explica que no hi ha cap raó concreta per haver escollit els tres músics francesos més enllà de la bellesa de les seves composicions. El concert començarà amb una de les darreres peces de Claude Debussy, una sonata per a violí i piano molt impressionista, per seguir amb un rondo de Camille Saint-Saëns que marca el final del romanticisme francès. Per al final queda un concert per a violí i piano i quartet de cordes d'Ernest Chausson, a qui considera una mena de Wagner menys exagerat i amb bon gust.
Gleusteen diu que el repertori abasta 40 anys de la millor música francesa, amb un geni com Saint-Saëns, una figura central com Debussy i el més desconegut, Chausson, que va morir molt jove en un absurd accident de bicicleta baixant de Montmartre.
Tres autors i tres peces que permeten oferir un deliciós i romàntic concert de 40 minuts, amb grans parts de piano i violí i les cordes donant una expressiva textura al conjunt. Un concert de gran dificultat tècnica que el fa difícil de veure habitualment a la programació de música clàssica.
L'Orquestra de Cambra de Cerdanyola estarà recolzada al Teatre Ateneu per la pianista Catherinne Ordronneau i el quartet de corda format per Eva Pyrek (violí), Sergi Puente (violí), Ashan Pillai (viola) i Guillaume Terrail (violoncel).