Música i patrimoni per gaudir del primer cap de setmana d'octubre
4 d'octubre de 2019 a les 10:30Les activitats del Cap de Setmana Ibèric al Poblat de Ca n'Oliver, el concert de Tardor de l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola i diverses propostes d'oci familiar són les activitats de l'agenda cultural del cap de setmana, blues a part.
L'agenda cultural del cap de setmana té un protagonista indiscutible a la ciutat: el 29è Festival de Blues de Cerdanyola, amb diverses activitats més enllà dels concerts. Però també s'han programat altres propostes importants com el Cap de Setmana Ibèric, el concert de Tardor de l'Orquestra de Cambra o l'espectacle ajornat per la pluja del MAC&XIC, Viajeros del Carrusel.
Aquesta tarda, els Castellers de Cerdanyola han preparat per a aquesta tarda a les 18,30h un taller per a famílies i infants al seu local del carrer del Remei, 15. En acabar hi haurà un pica-pica. Cal fer inscripció a l'adreça: comunicacio@castellersdecerdanyola.cat
També aquest vespre, a les 20,30h, s'obriran les festes del Pilar que organitza la Casa d'Aragó, amb el pregó de Luis Felipe Serrate, alcalde d'Osca, a la seu de l'entitat, al carrer de les Belles Arts.
Activitats de dissabte
La jornada de dissabte s'obre amb la Fira d'antiguitats, col·leccionisme i artesania que en aquesta ocasió es farà a la plaça de Josep Viladomat. De 9 a 14 h, la d'antiguitats, col·leccionisme i artesania i de 14 a 20.30 h, la d'artesania.
Dissabte també arriba la 19a edició del Cap de Setmana Ibèric al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, que aquest any té com a protagonista 'La casa ibèrica'. Com sempre el programa s'ha preparat conjuntament entre el Museu i el CRAC, però aquest any s'han pogut ampliar el nombre d'activitats, gràcies a la col·laboració de les entitats La Constància. Factoria Cultural i l'Afocer, a més d'altres persones que durant mesos han estat preparant aquest important esdeveniment cultural, que se celebra a tots els jaciments arqueològics que integren la Ruta dels Ibers.
Durant els dos dies es farà jornada de portes obertes a l'exposició permanent i a la temporal i també al poblat. A més, les famílies amb infants podran fer a l'exposició temporal Ramon Llull i l'encontre entre cultures el joc Descobrim Ramon Llull i el seu temps que s'ha preparat expressament. Pel que fa les activitats, n'hi haurà per a totes els públics i interessos.
Dissabte al matí (12h) es farà una visita teatralitzada al poblat i, a la tarda (17:30 h), una visita a l'exposició permanent i als edificis reconstruïts amb el director del Museu.
Diumenge al llarg de tot el matí (11h-14h) hi haurà tallers i activitats per a famílies amb infants: de moldre i fer pa, de tècniques constructives, de decoració de roba... Durant tot el matí dues dones ibèriques ens explicaran com eren les seves cases; a les 12h es faran dues visites guiades simultànies: una a l'exposició permanent i una altra a la zona que s'excavarà aquest any. A les 12:30 i a les 13:30h farem l'habitual sessió de comunicació amb miralls amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet.
Trobareu els horaris i el programa detallat al web del museu, a les xarxes socials i als museus, Ajuntament i biblioteca en format paper.
Programa del XIX Cap de Setmana Ibèric al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver
Activitats a les llibreries
Deixant de banda la cultura ibèrica, la Llibreria Liliput organitza la presentació del Contacontes musical En Pinxo i el Jazz. És una activitat a l’aire lliure i comença a les 12h.
Una hora més tard, a les 13h, a la llibreria Èfora es farà la lectura del relat guanyador del Festival Internacional de Jazz de Palencia i hi haurà una conversa amb Juan José Flores Alcón sobre la influència del Jazz en la literatura.
Bambalina torna a programar l'espectacle que va quedar ajornat per la pluja durant la realització del MAC&XIC: Viajeros del carrusel, de la companyia Ángeles de Trapo. Es representarà al jardí del Museu d'Art de Cerdanyola en tres sessions: a les11h, a les 12,30h i a les 17h. L'entrada és gratuïta.
Activitats de diumenge
Diumenge les activitats previstes són de caire familiar. Al Centre d'Educació ambiental de Can Coll se celebra La Festa dels Ocells, amb un programa atractiu d’activitats i propostes per a tots els públics. L'horari és de 10 a 13h.
Una altra proposta relacionada amb la natira es realitza al Bosc Gran de Can Catà. En aquest indret estan previstes diferents activitats de descoberta de l'entorn organitzades per Can Catà Natura. Es realitzen dos itineraris per fer a peu: Fem el camí de la font nova! i Anem cap a la font vella! Comença a les 10h. Hi ha possibilitat de fer itineraris fotogràfics. El preu per als adults és de 5 euros i els infants 3 euros. També es poden fer itineraris guiats per a grups d'entre un mínim de 15 persones i un màxim de 25 persones. L'horari és de 10 a 14h. Contacte: Xavier 627 43 34 62
Al Parc del Turonet es farà una nova sessió de Jugatecambiental a partir de les 11,30h. El diumenge l'activitat serà sobre mobilitat sostenible. Es construiran cotxes eòlics i els infants podran jugar a veure qui el fa anar més ràpid. És una activitat lliure i gratuïta.
Concert de Tardor amb Beethoven
Res millor per acabar el diumenge que la música. L'Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) fa el seu Concert de Tardor a l'Ateneu, a les 19h, amb dues obres de Ludwig van Beethoven: el Trio de cordes en do menor opus 9, núm. 3 i el Septimino en mi bemoll major opus 20.
El director i violí solista de l'Orquestra de Cambra, Kai Gleusteen, explica que el Trio de cordes en do menor opus 9, núm. 3 va ser composada entre els anys 1796-98 i està dedicada al comte de Brown.
És una peça en la que les tres cordes: violí, viola i violoncel s'escolten com a solistes assolint el mateix protagonisme. El director de l'OCC destaca que és una peça dramàtica i amb molt de virtuosisme, amb efectes dinàmics, contrastos bruscos en el ritme i enfrontaments harmònics entre diversos elements de la música
L'altra obra que s'interpretarà serà el conegut Septimino en mi bemoll major opus 20, considerada una de les obres mestres de Beethoven i un dels septets més famosos composat entre 1799 i el 1800 per a clarinet, fagot, trompa, violí, viola, violoncel i contrabaix.
Kai Gleusteen recorda que aquesta "espectacular mini simfonia" són sis moviments molt variats, amb molta energia i amb un minuet molt conegut que farà les delícies del públic. Gleusteen destaca la participació del clarinetista internacional i veí de Ripollet, Isaac Rodríguez.
El director de l'Orquestra de Cambra assegura que no fa falta ser expert en música clàssica per apreciar la bellesa d'aquesta obra, amb set solistes tocant, la qual cosa conforma un espectacle molt potent no només musicalment parlant sinó també visualment.
Kai Gleusteen aconsella al públic local no perdre una oportunitat com aquesta de tenir a l'escenari de l'Ateneu uns solistes "amb una gran qualitat" interpretant dues de les peces de Beethoven més emblemàtiques sense haver de sortir de Cerdanyola.
El preu de l'entrada per al concert de Tardor és de 13 euros; 11 euros, l'anticipada. Hi ha també preus especials per a jubilats, entitats culturals, estudiants menors de 16 anys i alumnes d'Aulos, 9 euros. Socis de l'OCC, 5 euros. Escolars acompanyats d'un adult amb entrada normal, entrada gratuïta.