Músiques del segle XIV al XVI a la propera cita de l'Artpegi
19 de juny de 2013 a les 15:06El II Cicle Artpegi, que uneix música i patrimoni, presenta el seu tercer concert a l’Església Vella de Sant Martí. Cor de Cambra 7 de Música i Organistrum Ensemble oferiran un repertori de músiques a capella i danses del segle XIV al XVI. Serà el divendres 21 de juny, a les 21 hores amb entrada gratuïta. Altres actuacions tindran lloc el dia 26 al MAC Can Domènech i el 5 de juliol al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
L’Església Vella de Sant Martí, de la qual recentment es va recuperar l’interior, prestarà la seva sonoritat per a un concert de músiques del segle XIV al XVI, a càrrec de Cor de Cambra 7 de Música i Organistrum Ensemble, que combinaran músiques a capella i danses antigues. El concert constarà de tres parts. En la primera, el Cor de Cambra 7 de Música interpretarà cinc temes a capella; en la segona Organistrum Ensemble interpretarà cinc peces instrumentals i les dues formacions tancaran de manera conjunta amb cinc composicions més.
El director de Cor de Cambra 7 de Música, en Ricard Talayero, explicava que aquest recorregut per la música dels segles XIV a XVI "ha nascut pensat expressament per al cicle Artpegi, però tindrà continuïtat en altres escenaris a Barcelona i Badalona". La relació entre Cor de Cambra 7 de Música i Organistrum Ensemble comença quan alguns dels seus membres van coincidir a l’Escola Municipal de Música de Cerdanyola, "que esdevé un veritable centre de creativitat del qual sorgeixen moltes formacions musicals".
L’Església Vella de Sant Martí es va construir a començament del segle XVII. L’edifici va quedar destruït quan es crema l’església durant la Guerra Civil. L’església va romandre tancada i en procés de ruïna durant molts anys, fins que es va començar a recuperar l’any 2004 amb treballs duts a terme en el marc de diverses escoles tallers i plans d’ocupació, coordinats pels tècnics de Patrimoni i del Centre de Formació Ocupacional de Can Serraperera. Ricard Talayero creu que es tracta d’un gran encert haver recuperat un espai que permet ubicar-hi activitats culturals de tota mena, des de musicals a representacions teatrals. Quant a la sonoritat, Talayero considera que "és un tema per anar millorant poc a poc, i que de moment obliga una mica a les formacions a adaptar-se e l’entorn".
Talayero pensa que la consolidació del cicle Artpegi amb una programació de gran qualitat, la presència de formacions de creixent prestigi com la Jove Orquestra de Cerdanyola, propostes com el Rèquiem de Mozart a les naus d’Aiscondel o cites ja clàssiques com el concert al Castell; converteixen Cerdanyola en una ciutat amb un nivell musical de primer ordre.
El Concert de músiques del XIV al XVI servirà per tancar la temporada musical del Cor de Cambra 7 de Música, que acostuma a preparar quatre concerts importants a l’any. Durant l’estiu es prepararan els nous projectes, entre els que destaca una nova col·laboració amb la Jove Orquestra de Cerdanyola.
El concert de Cor de Cambra 7 de Música i Organistrum Ensemble serà el divendres 21 de juny, a les 21 hores, a l’Església Vella de Sant Martí i l’entrada és gratuïta. L’Artpegi té programats un concert el dia 26 al MAC Can Domènech amb el guitarrista finlandès Mikko Ikkäheimo i la soprano catalana Maria Altadill; i per tancar cicle, l’Atípic Quintet de Metall actuarà el 5 de juliol al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
Maria del Mar Bonet
La veu prodigiosa de Maria del Mar Bonet ha estat la gran atracció del cicle de concerts als museus Artpegi, que continua a la nostra població. La vetllada als jardins de Ca n'Ortadó la va dedicar el mite mallorquí a la poesia, i molt especialment la del balear Bartomeu Rosselló-Pòrcel coindicint amb el centenari del seu naixement. De fet, el concert va girar a l'entorn del seu últim disc, Fira encesa, i Bonet, acompanyada pel seu fidel Lautaro Rosas, reivindicava així la figura del poeta que més lligam té amb la seva llarga trajectòria. A les ja conegudes Inici de Campana, Sonet, A Mallorca durant la guerra civil s'afegeixen tres nous poemes musicats que també es van sentir a Ca n'Ortadó: Pluja en el jardí de L'Ateneu, Poques paraules surten i Quan arribarà aquell moment.
Altres poetes protagonistes de l'actuació van ser el també centenari Salvador Espriu o el viatge pel País Valencià de la ma de Vicenç Andreu Estellés en un concert sense concessions al cançoner tradicional de la malloruina, aquell repertori que ja forma part del bagatge cultural del país. La sorpresa de la nit va ser la col.laboració de l'arpista cerdanyola Josep-Maria Ribelles en la interpretació de Cançó Na Ruixa Mantells